Cudowne ciasto. Proste w przygotowaniu, zniewalające smakiem. Delikatny lekko makowy spód o cytrynowym posmaku, żurawina i cudownie delikatny kremowy kawowy mus. Całość zwieńczona delikatną polewą czekoladową. Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku - Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na ciasto:4 jajkaszczypta soli1/2 szkl cukru1/2 szkl mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki maku (suchy z torebki)kilka kropli aromatu migdałowegoponadto:do dekoracji:ok 50g suszonej żurawiny (namoczona w minimalnej ilości wrzątku)do nasączenia biszkoptu:sok z 3 limonek lub 2 cytryn+2 łyżki wodydo przełożenia:290g żurawiny w słoiczku (taka do mięs)Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować).Białka ubić z solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku. Na koniec wmieszać przesiane mąki oraz wsypać mak. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp 180 stopni. Wystudzić. Wystudzony biszkopt wyjąć, oderwać papier do pieczenia, położyć go ponownie w blaszce. Biszkopt ułożyć na nim. Naponczować go delikatnie sokiem z limonek lub cytryn. Na jego wierzch wyłożyć żurawinę ze słoiczka i dokładnie rozsmarować.Składniki na mus kawowy:1 łyżka kawy rozpuszczalnej4 łyżki wrzątku1 łyżka żelatyny250g serka mascarpone400ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru6 łyżek likieru amarettoDo metalowego garnuszka wsypać kawę i zalać wrzątkiem. Wystudzić. Do zimnej kawy wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać . Odstawić do napęcznienia. Po tym czasie garnuszek znów postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać (nie gotować tylko delikatnie rozpuścić żelatynę). Wymieszać, lekko przestudzić dodać likier amaretto. Połowę śmietany i serekmascarpone krótko zmiksować, dodać płynna żelatynę i wymieszać dokładnie. Drugą połowę śmietany ubić na sztywno z cukrem pudrem i wmieszać do musu. Zmiksować całość na gładki mus.Wyłożyć go równomiernie łyżką na żurawinę. Wstawić na chwilę do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.Składniki na polewę:130ml śmietany kremówki100g gorzkiej czekoladyCzekoladę połamać i rozpuścić w podgrzanej kremówce. Wymieszać na gładko. Polewą polać ciasto, a wierzch posypać żurawiną. Schłodzić.Smacznego :)