Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto na makowym
biszkopcie nasączonym
sokiem z limonki, przełożone warstwą
konfitury żurawinowej, przykryte lekkim kremem z kremówki i nutelli. Wersja dla najmłodszych nie zawiera
alkoholu, ale można ją urozmaicić dodając do kremu kilka łyżek
likieru amaretto.Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, ale ja zastąpiłam krem
kawowy kremem
kakaowym z dodatkiem nutelli. Moi domownicy jakoś nie przepadają za smakiem
kawy w wypiekach, mimo to uważam, że ciasto w obu wersjach jest znakomite. W dodatku całkiem łatwe i szybkie do wykonania.Składniki na formę o wymiarach ok. 21 x 25 cm:4
jajka, w temp. pokojowej100 g
cukru70 g
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki suchego
maku1/2 łyżeczki ekstraktu lub
olejku migdałowegoDodatkowo:świeżo wyciśnięty sok z 3
limoneksłoiczek (230 g)
żurawiny do
mięs i
serów (użyłam firmy Łowicz)Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków nie smarować niczym. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę uważając, by ich nie przebić. Łyżka po łyżce dodawać
cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie kolejno dodawać
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać wierzch i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 22-25 minut.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia.Następnie, nie wyjmując z formy, nasączyć
biszkopt sokiem z limonki. Odstawić na parę minut, a
potem wyłożyć
żurawinę i równomiernie rozsmarować. Odstawić na bok.Krem
kakaowy:250 g
serka mascarpone, schłodzonego400 ml
śmietanki kremówki 30 %, schłodzonej2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatyny3-4 łyżki nutelli6 łyżek
likieru amaretto (opcjonalnie)
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej
wody. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, by
żelatyna nie stężała. Dodać
likier i odstawić.Połowę
śmietanki (200 ml) zmiksować na szybkich obrotach z
serkiem mascarpone na gładką i puszystą masę. Dodać ostudzoną
żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować. Następnie wmieszać nutellę. Resztę
śmietany ubić z
cukrem pudrem na sztywno i za pomocą
łopatki delikatnie połączyć z masą
kakaową.Gotowy krem wyłożyć na warstwę
żurawiny, wyrównać wierzch i schować do lodówki.Polewa i dekoracja:130 ml
śmietanki kremówki 30 %100 g
gorzkiej czekoladyok. 30 g
suszonej żurawiny1/4 szklanki
likieru amaretto lub
wody, do namoczenia
Żurawinę zalać zagotowanym
likierem lub
wodą i odstawić do namoczenia na około godzinę.
Śmietankę podgrzać w rondlu, a następnie zalać połamaną na kostki
czekoladę. Odstawić na kilka minut, a
potem dokładnie wymieszać
łopatką. Ostudzić.Wylać na krem
kakaowy i schować do lodówki na minimum 3 godziny.Ciasto pokroić (
ostrym nożem moczonym we wrzątku i wytartym do sucha) na kostki. Każdą porcję udekorować odsączoną
żurawiną.Życzę smacznego!


