Wykonanie
Dawno nie dodawałam wpisów. Mój komputer nie dość, że jakiś czas temu odmówił blokowania reklam to dodatkowo powiedział też nie zdjęciom z mojego telefonu. Jak na złość. Generalnie, da się wyczuć w powietrzu od paru dni aurę permanentnego pecha wokół mnie. Coś czuję, ze przebywanie w moim towarzystwie może być co najmniej ryzykowne. Na pewno znacznie mniej ryzykowne będzie to ciasto. A i nie tylko - bo również i smaczne. Lekko
makowe ciasto, z nutą
kawową i kwaśnym kontrastem. Przepis znaleziony w MK nr 06/2014, na prawdę godny polecenia!

4
jaja1/2 szklanki
cukru (10 dag)1/2 szklanki
maki pszennej (70 g)3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki sypkiego
maku (u mnie 3, niemielonego)1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowegosok z 3
limonek (do nasączenia)230 g
żurawiny w słoiczku (u mnie
konfitura malinowa)
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę i stopniowo dodajemy
cukier. Miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy po jednym
żółtku i ubijamy jeszcze kilka minut.
Mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy sypki
mak - mieszamy. Dodajemy ekstrakt
migdałowy. Formę o wymiarach 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy
biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 22 minuty. Gdy
biszkopt wystygnie zrywamy z niego papier i nasączamy
sokiem z
limonek (można zastąpić
sokiem z cytryny), całość smarujemy
żurawiną w słoiczku lub
konfiturą malinową.Masa kawowa:1 łyżka
kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki
kawy zbożowej1 łyżka
żelatyny6 łyżek
likieru amaretto (opcjonalnie, dla dzieci pomijamy)25 dag
serka mascarpone (w wersji light zastępujemy quarkiem 0%)400 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru (lub więcej)
Kawę zalewamy odrobiną gorącej
wody po czym dodajemy
żelatynę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. W wersji dla dorosłych dodajemy jeszcze
amaretto. Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy
serek, miksujemy na jednolitą masę i dosładzamy
cukrem (dodajemy więcej jeśli robimy wersję dla dzieci,
amaretto jest słodkie samo w sobie). Powoli dodajemy rozpuszczoną
żelatynę miksując na najniższych obrotach. Gotową masę natychmiast wykładamy na
biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy ciasto do schłodzenia, w międzyczasie robimy polewę.Polewa:130 ml
śmietanki 30 %10 dag (tabliczka)
gorzkiej czekoladyŚmietankę i
czekoladę rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy i polewamy gotowe ciasto.Dekoracja:kilka podprażonych
orzechów włoskich lub
żurawina namoczona w
amarettoZaraz po oblaniu ciasta dekorujemy je i wkładamy do lodówki.

