ßßß
4 jaja1/2 szklanki cukru (10 dag)1/2 szklanki maki pszennej (70 g)3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki sypkiego maku (u mnie 3, niemielonego)1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowegosok z 3 limonek (do nasączenia)230 g żurawiny w słoiczku (u mnie konfitura malinowa)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze kilka minut. Mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy sypki mak - mieszamy. Dodajemy ekstrakt migdałowy. Formę o wymiarach 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 22 minuty. Gdy biszkopt wystygnie zrywamy z niego papier i nasączamy sokiem z limonek (można zastąpić sokiem z cytryny), całość smarujemy żurawiną w słoiczku lub konfiturą malinową.Masa kawowa:1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej1 łyżka żelatyny6 łyżek likieru amaretto (opcjonalnie, dla dzieci pomijamy)25 dag serka mascarpone (w wersji light zastępujemy quarkiem 0%)400 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru (lub więcej)Kawę zalewamy odrobiną gorącej wody po czym dodajemy żelatynę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. W wersji dla dorosłych dodajemy jeszcze amaretto. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy serek, miksujemy na jednolitą masę i dosładzamy cukrem (dodajemy więcej jeśli robimy wersję dla dzieci, amaretto jest słodkie samo w sobie). Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę miksując na najniższych obrotach. Gotową masę natychmiast wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy ciasto do schłodzenia, w międzyczasie robimy polewę.Polewa:130 ml śmietanki 30 %10 dag (tabliczka)gorzkiej czekoladyŚmietankę i czekoladę rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy i polewamy gotowe ciasto.Dekoracja:kilka podprażonych orzechów włoskich lub żurawina namoczona w amarettoZaraz po oblaniu ciasta dekorujemy je i wkładamy do lodówki.
