ßßß Cookit - przepis na Biszkopt makowy:

Biszkopt makowy:

nazwa

Wykonanie

Dawno nie dodawałam wpisów. Mój komputer nie dość, że jakiś czas temu odmówił blokowania reklam to dodatkowo powiedział też nie zdjęciom z mojego telefonu. Jak na złość. Generalnie, da się wyczuć w powietrzu od paru dni aurę permanentnego pecha wokół mnie. Coś czuję, ze przebywanie w moim towarzystwie może być co najmniej ryzykowne. Na pewno znacznie mniej ryzykowne będzie to ciasto. A i nie tylko - bo również i smaczne. Lekko makowe ciasto, z nutą kawową i kwaśnym kontrastem. Przepis znaleziony w MK nr 06/2014, na prawdę godny polecenia!
4 jaja
1/2 szklanki cukru (10 dag)
1/2 szklanki maki pszennej (70 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki sypkiego maku (u mnie 3, niemielonego)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
sok z 3 limonek (do nasączenia)
230 g żurawiny w słoiczku (u mnie konfitura malinowa)
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze kilka minut. Mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy sypki mak - mieszamy. Dodajemy ekstrakt migdałowy. Formę o wymiarach 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 22 minuty. Gdy biszkopt wystygnie zrywamy z niego papier i nasączamy sokiem z limonek (można zastąpić sokiem z cytryny), całość smarujemy żurawiną w słoiczku lub konfiturą malinową.
Masa kawowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej
1 łyżka żelatyny
6 łyżek likieru amaretto (opcjonalnie, dla dzieci pomijamy)
25 dag serka mascarpone (w wersji light zastępujemy quarkiem 0%)
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru (lub więcej)
Kawę zalewamy odrobiną gorącej wody po czym dodajemy żelatynę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. W wersji dla dorosłych dodajemy jeszcze amaretto. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy serek, miksujemy na jednolitą masę i dosładzamy cukrem (dodajemy więcej jeśli robimy wersję dla dzieci, amaretto jest słodkie samo w sobie). Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę miksując na najniższych obrotach. Gotową masę natychmiast wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy ciasto do schłodzenia, w międzyczasie robimy polewę.
Polewa:
130 ml śmietanki 30 %
10 dag (tabliczka)gorzkiej czekolady
Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy i polewamy gotowe ciasto.
Dekoracja:
kilka podprażonych orzechów włoskich lub żurawina namoczona w amaretto
Zaraz po oblaniu ciasta dekorujemy je i wkładamy do lodówki.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,346872566,title,Delicja-Makowa,index.html