Wykonanie
Długo dojrzewający piernik staropolski, to jeden z najlepszych pierników jakie pojawiają się na Świątecznym
stole. Uwielbiam smak dobrego aromatycznego piernika, jeśli dodatkowo wzbogacimy go smakiem domowych
powideł śliwkowych i marcepanu, to już jest luksus na najwyższym poziomie. To już najwyższa
pora na przygotowanie ciasta na ten smakołyk. Jego przygotowanie jest proste i niekłopotliwe. Niezbędne jest tylko wygospodarowanie miejsca w lodówce na ok. 5-6 tygodni... Ale warto :) Przepis znaleziony na blogu Gotuje bo lubię. Polecam i to baaardzo :)Składniki:ok.750g
miodu2 szkl
cukru150g
masła100g
smalcu1200g
mąki pszennej3 łyżeczki
sody3 opakowania
przyprawy do piernika kupnej lub 3 kopiate łyżki tej domowej3 duże
jajka lub 4 małe1/2 szkl zimnego
mlekaCZĘŚĆ I - PRZYGOTOWANIE CIASTA
Miód,
cukier,
masło i
smalec podgrzewać w rondelku z grubym dnem do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników (nie gotować). Wystudzić do temp. pokojowej mieszając od czasu do czasu (
cukier może się osadzać na dnie)
Mąkę przesiać i wymieszać z
sodą i
przyprawą do piernika.Masę
miodowo-
maślaną zmiksować (spiralne końcówki do mieszania). Dodawać kolejno
jajka, następnie po łyżce
mąkę,
mleko i znów resztę
mąki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne. Po 6 tygodniach robi się plastyczne i
daje się z łatwością wałkować. Gotowe ciasto przelać do szklanej lub kamionkowej misy i przykryć ściereczką, zawiązać dokładnie sznurkiem lub gumką i włożyć do reklamówki. Nie zawiązywać jej szczelnie by ciasto oddychało. Odstawić do lodówki na 5-6 tygodni.CZĘŚĆ II - PIECZENIE I SKŁADANIE CIASTA5-7 dni przed Wigilią wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy na oprószoną
mąką stolnicę, dzielimy na 3 części (każda ma ok 1 kg), i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok 30x33cm (grubość ok 7-10mm). Przekładamy je na blachę wyłożoną koniecznie papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu piernik jest bardzo miękki więc odkładamy go na ok 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy papier i studzimy. Tak należy upiec każdy z
trzech placków.Warstwa powideł:ok 900g
powideł śliwkowychPowidła przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy do momentu zgęstnienia. Mieszamy cały czas - inaczej mogą się przypalić.Powidła rozsmarowujemy na pierwszym placku i od razu przykrywamy go drugim plackiem ciasta a na wierzch kładziemy lekko obciążona blachę. Odstawiamy do schłodzenia.Warstwa orzechowa:450g mielonych
orzechów włoskich (mogą być też mieszane, laskowe,
migdały i włoskie)300g
masła350g
cukru5 łyżek
śmietany kremówki2 łyżki
spirytusuW rondelku rozpuszczamy
masło,
cukier i
śmietankę. Następnie dodajemy
orzechy i szybko mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny by stężała. Gdy nabierze już odpowiedniej konsystencji dodajemy
spirytus i mieszamy dokładnie energicznie. Masę rozsmarowujemy na drugim placku i natychmiast przykrywamy trzecim ostatnim plackiem. Znów przykrywany dociążoną blachą i odstawiamy do stężenia na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy równe pasy o takiej samej szerokości (obcinamy równo wszystkie krawędzie). Każdy pas zawijamy w ściereczkę, zawiązujemy i odstawiamy do Wigilii w temp. pokojowej. W wigilię rano piernik polewamy polewą.Składniki na polewę:200g
gorzkiej czekolady200g
mlecznej czekolady7 pełnych łyżek
masłaCzekolady i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej. Gdy polewa całkowicie się rozpuści i jest gładka wówczas smarujemy nią wierzchy i boki pierników.Smacznego :)