Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka
cukru- 2
jajka- 2 łyżki
przyprawy do piernika- 1 szklanka
mleka- 3 łyżki
miodu- 2 łyżki
powideł śliwkowych- 2 łyżki
kawy rozpuszczalnej- 2 płaskie łyżeczki
sody- 120g
masła*na piankę- 400ml
śmietany 30%- 4 łyżki
powideł śliwkowych- 2 łyżki
żelatyny*na polewę- 100ml
śmietany 30%- 1 łyżka
masła- 100g
gorzkiej czekolady*dodatkowo- 1 słoiczek
powideł śliwkowych do posmarowania ciastaSposób przygotowania:1.
Miód podgrzewamy z
cukrem,
masłem,
przyprawą do piernika i powidłami, aż składniki się połączą, lekko studzimy. Następnie wsypujemy
sodę,
kawę, dodajemy
mleko,
jajka, miksujemy masę, aż się spieni. Wsypujemy stopniowo
mąkę, miksujemy, później wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.2. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 4 łyżki powideł.
Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach
wody na małym ogniu, wlewamy do
śmietany, szybko miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, posmarowane powidłami, wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.4.
Śmietanę na polewę zagotowujemy z
masłem, ściągamy z palnika, wsypujemy połamaną
czekoladę i mieszamy, aż
czekolada się rozpuści i uzyska jednolitą konsystencję, lekko studzimy. Wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy, ozdabiamy i wkładamy do lodówki na kilka godz.