Wykonanie
Do Świąt zostało już tylko nie całe 6 tygodni. To już ostatnia chwila na to, by nastawić ciasto na piernik staropolski. Każdy kto raz go spróbował, wie, że lepszego nie ma. Całe te zamieszanie z jego "produkcją" zachwyci podniebienia Waszych
bliskich przy wigilijnym
stole. Przepis pochodzi z bloga Gotowanie cieszy . Zapraszam!
SKŁADNIKI:Ciasto: (6-7 tygodni przed Wigilią)1,2 kg
mąki tortowej400 g
cukru1/2 litra płynnego
miodu150 g
masła100 g
smalcu3 duże
jaja1/2 szklanki zimnego
mleka3 op.
przyprawy do piernika3 łyżeczki
sodyMasa orzechowa: (7-10 dni przed Wigilią)450 g zmielonych
orzechów włoskich300 g
masła350 g
cukru5 łyżek słodkiej
śmietanki (36%)2 łyżki
rumu lub
spirytusuDodatkowo:3 słoiczki
powideł śliwkowychPRZYGOTOWANIE:Ciasto: W garnku podgrzewamy
masło,
smalec, mód
cukier wciąż mieszając, aż składniki się połączą. Następnie masę odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę łączymy z
przyprawami i
sodą.Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i zaczynamy delikatnie miksować dodając po
jajku i łyżce mieszanki
mąki i przypraw. Następnie dodajemy stopniowo
mleko i pozostałą mieszankę
mąki.Ciasto będzie bardzo gęste, więc jeśli mikser będzie miał duże problemy z pracą, do masy można dodać jeszcze jedno
jajko. Ciasto musi być dobrze wymieszane.Gotowe ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i obwiązujemy sznurkiem. Tak zabezpieczoną miskę wkładamy do reklamówki foliowej, którą związujemy, ale dość nieszczelnie, by powietrze mogło dostawać się do miski. Miskę wstawiamy na spód lodówki na ok. 5 tygodni.Piernik: 7-10 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części. Każde wałkujemy podsypując
mąką, na placki o grubości ok. 1 cm i w wielkości blachy z piekarnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią pierwszy placek. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez 15-20 minut. Po tym czasie ciasto studzimy na blasze, a gdy wystygnie i lekko stwardnieje zdejmujemy z papierem i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi plackami.Masa orzechowa: W rondelku rozpuszczamy
masło,
cukier i
śmietankę, a następnie dodajemy
orzechy. Wymieszaną masę schładzamy kilka godzin w lodówce. Gdy będzie bardzo gęsta dodajemy do niej
rum lub
spirytus i energicznie mieszamy.Powidła: Powidła przekładamy do rondelka i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy dalej mieszając 15 minut, by zgęstniały, ale uważając by się nie przypaliły.Składanie piernika: Po przygotowaniu masy orzechowej oraz powideł zaczynamy składać piernik. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy powidła i przykrywamy go drugim. Na drugim placku rozsmarowujemy masę
orzechową i przykrywamy ostatnim, trzecim plackiem. Na wierzch ciasta kładziemy blachę z piekarnika i dociążamy ją czymś ciężkim np. grubymi książkami. Po godzinie piernik kroimy wzdłuż na 3 długie pasy. Każdy piernik zawijamy w ściereczkę i przechowujemy tak w ciepłym miejscu do 24 grudnia.W Wigilijny poranek piernik pokrywamy lukrem lub
czekoladą (3-4 tabliczki
czekolady rozpuszczone w kąpieli
wodnej z 5-7 łyżkami
masła). Smacznego!