ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski (piernik dojrzewający)

Piernik staropolski (piernik dojrzewający)

nazwa

Wykonanie

Do Świąt zostało już tylko nie całe 6 tygodni. To już ostatnia chwila na to, by nastawić ciasto na piernik staropolski. Każdy kto raz go spróbował, wie, że lepszego nie ma. Całe te zamieszanie z jego "produkcją" zachwyci podniebienia Waszych bliskich przy wigilijnym stole. Przepis pochodzi z bloga Gotowanie cieszy . Zapraszam!
SKŁADNIKI:
Ciasto: (6-7 tygodni przed Wigilią)
1,2 kg mąki tortowej
400 g cukru
1/2 litra płynnego miodu
150 g masła
100 g smalcu
3 duże jaja
1/2 szklanki zimnego mleka
3 op. przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody
Masa orzechowa: (7-10 dni przed Wigilią)
450 g zmielonych orzechów włoskich
300 g masła
350 g cukru
5 łyżek słodkiej śmietanki (36%)
2 łyżki rumu lub spirytusu
Dodatkowo:
3 słoiczki powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: W garnku podgrzewamy masło, smalec, mód cukier wciąż mieszając, aż składniki się połączą. Następnie masę odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę łączymy z przyprawami i sodą.
Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i zaczynamy delikatnie miksować dodając po jajku i łyżce mieszanki mąki i przypraw. Następnie dodajemy stopniowo mleko i pozostałą mieszankę mąki.
Ciasto będzie bardzo gęste, więc jeśli mikser będzie miał duże problemy z pracą, do masy można dodać jeszcze jedno jajko. Ciasto musi być dobrze wymieszane.
Gotowe ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i obwiązujemy sznurkiem. Tak zabezpieczoną miskę wkładamy do reklamówki foliowej, którą związujemy, ale dość nieszczelnie, by powietrze mogło dostawać się do miski. Miskę wstawiamy na spód lodówki na ok. 5 tygodni.
Piernik: 7-10 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części. Każde wałkujemy podsypując mąką, na placki o grubości ok. 1 cm i w wielkości blachy z piekarnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią pierwszy placek. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez 15-20 minut. Po tym czasie ciasto studzimy na blasze, a gdy wystygnie i lekko stwardnieje zdejmujemy z papierem i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi plackami.
Masa orzechowa: W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i śmietankę, a następnie dodajemy orzechy. Wymieszaną masę schładzamy kilka godzin w lodówce. Gdy będzie bardzo gęsta dodajemy do niej rum lub spirytus i energicznie mieszamy.
Powidła: Powidła przekładamy do rondelka i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy dalej mieszając 15 minut, by zgęstniały, ale uważając by się nie przypaliły.
Składanie piernika: Po przygotowaniu masy orzechowej oraz powideł zaczynamy składać piernik. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy powidła i przykrywamy go drugim. Na drugim placku rozsmarowujemy masę orzechową i przykrywamy ostatnim, trzecim plackiem. Na wierzch ciasta kładziemy blachę z piekarnika i dociążamy ją czymś ciężkim np. grubymi książkami. Po godzinie piernik kroimy wzdłuż na 3 długie pasy. Każdy piernik zawijamy w ściereczkę i przechowujemy tak w ciepłym miejscu do 24 grudnia.
W Wigilijny poranek piernik pokrywamy lukrem lub czekoladą (3-4 tabliczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 5-7 łyżkami masła). Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/11/piernik-staropolski-piernik-dojrzewajacy.html