ßßß
            
        
SKŁADNIKI:Ciasto: (6-7 tygodni przed Wigilią)1,2 kg mąki tortowej400 g cukru1/2 litra płynnego miodu150 g masła100 g smalcu3 duże jaja1/2 szklanki zimnego mleka3 op. przyprawy do piernika3 łyżeczki sodyMasa orzechowa: (7-10 dni przed Wigilią)450 g zmielonych orzechów włoskich300 g masła350 g cukru5 łyżek słodkiej śmietanki (36%)2 łyżki rumu lub spirytusuDodatkowo:3 słoiczki powideł śliwkowychPRZYGOTOWANIE:Ciasto: W garnku podgrzewamy masło, smalec, mód cukier wciąż mieszając, aż składniki się połączą. Następnie masę odstawiamy do wystygnięcia.Mąkę łączymy z przyprawami i sodą.Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i zaczynamy delikatnie miksować dodając po jajku i łyżce mieszanki mąki i przypraw. Następnie dodajemy stopniowo mleko i pozostałą mieszankę mąki.Ciasto będzie bardzo gęste, więc jeśli mikser będzie miał duże problemy z pracą, do masy można dodać jeszcze jedno jajko. Ciasto musi być dobrze wymieszane.Gotowe ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i obwiązujemy sznurkiem. Tak zabezpieczoną miskę wkładamy do reklamówki foliowej, którą związujemy, ale dość nieszczelnie, by powietrze mogło dostawać się do miski. Miskę wstawiamy na spód lodówki na ok. 5 tygodni.Piernik: 7-10 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części. Każde wałkujemy podsypując mąką, na placki o grubości ok. 1 cm i w wielkości blachy z piekarnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią pierwszy placek. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez 15-20 minut. Po tym czasie ciasto studzimy na blasze, a gdy wystygnie i lekko stwardnieje zdejmujemy z papierem i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi plackami.Masa orzechowa: W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i śmietankę, a następnie dodajemy orzechy. Wymieszaną masę schładzamy kilka godzin w lodówce. Gdy będzie bardzo gęsta dodajemy do niej rum lub spirytus i energicznie mieszamy.Powidła: Powidła przekładamy do rondelka i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy dalej mieszając 15 minut, by zgęstniały, ale uważając by się nie przypaliły.Składanie piernika: Po przygotowaniu masy orzechowej oraz powideł zaczynamy składać piernik. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy powidła i przykrywamy go drugim. Na drugim placku rozsmarowujemy masę orzechową i przykrywamy ostatnim, trzecim plackiem. Na wierzch ciasta kładziemy blachę z piekarnika i dociążamy ją czymś ciężkim np. grubymi książkami. Po godzinie piernik kroimy wzdłuż na 3 długie pasy. Każdy piernik zawijamy w ściereczkę i przechowujemy tak w ciepłym miejscu do 24 grudnia.W Wigilijny poranek piernik pokrywamy lukrem lub czekoladą (3-4 tabliczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 5-7 łyżkami masła). Smacznego!