Wykonanie

Cudownie mięciuteńkie, pachnące, rozpływające się w ustach. Możecie je przygotować zarówno w tradycyjnej formie pączka lub własnie słodkich donutów. Zdjęcia fatalne, ale na pewno już wkrótce je wymienię, bo z przepisu znalezionego na Ciocciolato Gatto na pewno
będę korzystała nie jeden raz :) Jeśli macie jeszcze dostęp do dyni to polecam Wam baaaardzo :)Składniki:550g
mąki pszennej25g świeżych
drożdży80g
cukru2
jajka300g puree z pieczonej dyni (klik)skórka otarta z 1/2
pomarańczyziarenka z 1
laski wanilii1/3 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
soli100ml
mleka15ml ciemnego
rumu2 łyżeczki gęstej
śmietany100g roztopionego
masłaponadto:tłuszcz do smażenia
Drożdże rozetrzeć z l łyżką
cukru, dodać połowę letniego
mleka i odrobinę
mąki. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut, aż zaczyn ruszy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, Na koniec dodać roztopione przestudzone
masło. Ciasto będzie lekko luźne ale powinno ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Jeśli jest taka konieczność można minimalnie
mąki dodać. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie przełożyć na podsypaną
mąką stolnicę.Rozpłaszcyć na grubość ok 1,5 cm i wycinać krążki ok 6-7 cm. Środek wycinać np. zakrętką lub kieliszkiem (pączki można też formować tradycyjnie i
potem je nadziewać np
konfiturą) Odstawić na stolnicy pod ściereczką do napuszenia na ok. 45 min.Po tym czasie smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ok 175 stopni) z dwóch stron na złoto. Uważać by zbyt szybko się nie przyrumieniły, bo nie zdążą się upiec w środku. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy do osuszenia. Jeszcze lekko ciepłe polukrować.Składniki na
lukier:150g
cukru pudru2-3 łyżki
maślankiLukrem polać lub maczać w nim pączki. Można dodatkowo posypać ulubionymi posypkami.Smacznego :)
