ßßß
Cynamon znajdziecie również w dzisiejszym przepisie na drożdżówki z masłem śliwkowym. Pięknie pachnie cynamonem w całym domu. To kolejna zaleta domowych wypieków. Czuję się jakbym mieszkała w jakieś piekarni.
16 sztukSkładniki:600 g pszennej mąki30 g świeżych drożdży350 ml mleka90 g masła1 jajko100 g cukru½ łyżeczki soli0,5 l masła śliwkowego, tutaj przepis2 łyżeczki cynamonuLukier50 g cukru pudru1- 1½ łyżki soku z cytryny
Rozpuść masło w rondelku. Wlej zimne mleko i dodaj pokruszone drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę i cukier. Wlej rozczyn , dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Użyj haka lub zagniataj ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól i zagniataj dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.Przygotuj dwie duże blachy do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na 2 równe kawałki i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Oprósz cynamonem i posmaruj połową masła śliwkowego. Złóż na pół, tak aby końce do siebie dotykały. Lekko rozwałkuj i potnij na paski o grubości 2 cm. Zrób luźną plecioną bułkę z ciasta i ułóż na blasze w odstępach, 8 drożdżówek na jednej blasze.Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz jeszcze przez 5 – 8 minut na złoty kolor. Wyjmij drożdżówki na metalową kratkę do ostudzenia. Wymieszaj cukier puder z sokiem i polukruj drożdżówki. Smacznego!