ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem

Drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Cześć! Dzisiaj na blogu jest drożdżowo i jesiennie. Upiekłam drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem. Uwielbiam drożdżówki z owocami. Jesienią piekę najczęściej drożdżówki ze śliwkami . Niedawno opublikowałam na blogu przepis na masło śliwkowe, które świetnie pasuje jako nadzienie do drożdżowych wypieków.
Pamiętam cukiernię, do której często zaglądałam po szkole. Świeżutkie i jeszcze ciepłe drożdżówki były jej signature wypiekami. Były to typowe tradycyjne polskie drożdżówki z kruszonką czy białym serem. Jakoś cynamon nie był wtedy popularny. Przyznaję, że ja nawet wtedy za cynamonem nie przepadałam. Nauczyłam się jeść wypieki z cynamonem o wiele później, a tak naprawdę wtedy, kiedy zamieszkałam w Szwecji. Teraz nadrabiam i cynamon dodaję do sporej ilości moich domowych wypieków. Najlepiej smakują mi drożdżówki z cynamonem czyli tak zwane szwedzkie ślimaczki .
Cynamon znajdziecie również w dzisiejszym przepisie na drożdżówki z masłem śliwkowym. Pięknie pachnie cynamonem w całym domu. To kolejna zaleta domowych wypieków. Czuję się jakbym mieszkała w jakieś piekarni.
16 sztuk
Składniki:
600 g pszennej mąki
30 g świeżych drożdży
350 ml mleka
90 g masła
1 jajko
100 g cukru
½ łyżeczki soli
0,5 l masła śliwkowego, tutaj przepis
2 łyżeczki cynamonu
Lukier
50 g cukru pudru
1- 1½ łyżki soku z cytryny
Rozpuść masło w rondelku. Wlej zimne mleko i dodaj pokruszone drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę i cukier. Wlej rozczyn , dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Użyj haka lub zagniataj ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól i zagniataj dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Przygotuj dwie duże blachy do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na 2 równe kawałki i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Oprósz cynamonem i posmaruj połową masła śliwkowego. Złóż na pół, tak aby końce do siebie dotykały. Lekko rozwałkuj i potnij na paski o grubości 2 cm. Zrób luźną plecioną bułkę z ciasta i ułóż na blasze w odstępach, 8 drożdżówek na jednej blasze.
Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz jeszcze przez 5 – 8 minut na złoty kolor. Wyjmij drożdżówki na metalową kratkę do ostudzenia. Wymieszaj cukier puder z sokiem i polukruj drożdżówki. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/drozdzowki-z-maslem-sliwkowym-przepis