Wykonanie
Cześć! Dzisiaj na blogu jest
drożdżowo i jesiennie. Upiekłam drożdżówki z
masłem śliwkowym i
cynamonem. Uwielbiam drożdżówki z
owocami. Jesienią piekę najczęściej drożdżówki ze
śliwkami . Niedawno opublikowałam na blogu przepis na
masło śliwkowe, które świetnie pasuje jako nadzienie do
drożdżowych wypieków.Pamiętam cukiernię, do której często zaglądałam po szkole. Świeżutkie i jeszcze ciepłe drożdżówki były jej signature wypiekami. Były to typowe tradycyjne polskie drożdżówki z kruszonką czy
białym serem. Jakoś
cynamon nie był wtedy popularny. Przyznaję, że ja nawet wtedy za
cynamonem nie przepadałam. Nauczyłam się jeść wypieki z
cynamonem o wiele później, a tak naprawdę wtedy, kiedy zamieszkałam w Szwecji. Teraz nadrabiam i
cynamon dodaję do sporej ilości moich domowych wypieków. Najlepiej smakują mi drożdżówki z
cynamonem czyli tak zwane szwedzkie ślimaczki .
Cynamon znajdziecie również w dzisiejszym przepisie na drożdżówki z
masłem śliwkowym. Pięknie pachnie
cynamonem w całym domu. To kolejna zaleta domowych wypieków. Czuję się jakbym mieszkała w jakieś piekarni.

16 sztukSkładniki:600 g
pszennej mąki30 g świeżych
drożdży350 ml
mleka90 g
masła1
jajko100 g
cukru½ łyżeczki
soli0,5 l
masła śliwkowego, tutaj przepis2 łyżeczki
cynamonuLukier50 g
cukru pudru1- 1½ łyżki
soku z cytryny
Rozpuść
masło w rondelku. Wlej zimne
mleko i dodaj pokruszone
drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną
mąkę i
cukier. Wlej rozczyn , dodaj
jajko i zagnieć gładkie ciasto. Użyj haka lub zagniataj ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy
drożdże połączą się z
mąką dodaj
sól i zagniataj dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryj misę z
ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.Przygotuj dwie duże blachy do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na 2 równe kawałki i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Oprósz
cynamonem i posmaruj połową
masła śliwkowego. Złóż na pół, tak aby końce do siebie dotykały. Lekko rozwałkuj i potnij na paski o grubości 2 cm. Zrób luźną plecioną
bułkę z ciasta i ułóż na blasze w odstępach, 8 drożdżówek na jednej blasze.Posmaruj drożdżówki roztrzepanym
jajkiem. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz jeszcze przez 5 – 8 minut na złoty kolor. Wyjmij drożdżówki na metalową kratkę do ostudzenia. Wymieszaj
cukier puder z
sokiem i polukruj drożdżówki. Smacznego!