Wykonanie

Miała być gęsina, ale gęsi nie dostałam :) A tak na
serio to strasznie dawno nie jedliśmy faszerowanego
kurczaka i całkiem zwyczajnie za nim zatęskniłam. Dzisiaj więc przedstawiam Wam mój sposób na pyszny obiad :) Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:1 duży
kurczak ok 1500-1700g
przyprawa warzywna (klik)
papryka słodka250-300g
wątróbki drobiowej (można ją namoczyć wcześniej w
mleku)1-2
cebule150g
boczku1
bułka kajzerka namoczona w
mleku i odciśnięta200g
piersi kurczaka (wykrojona przy luzowaniu)1 łyżka posiekanego
koperkusól,
pieprzmajeranek2
jajkabułka tartamożna także dodać odrobinę podsmażonych podgrzybków
Kurczaka dokładnie umyć i wyluzować z kości (powycinać dokładnie wszystkie kości oraz szyję zostawiając jedynie skrzydełka i końcówki chrząstek z nóżek. Trzeba to zrobić bardzo starannie tak by nie uszkodzić skóry. Kładziemy
kurczaka piersią do góry i nacinamy wzdłuż. Delikatnie usunąć i wyciąć wszystkie kości. Jak luzuje się
kurczaka możecie zobaczyć np. tutaj (klik).Tak przygotowanego
kurczaka dokładnie natrzeć
przyprawą warzywną i
słodką papryką. Wstawić na noc do lodówki.
Boczek pokroić w kostkę, a
cebulkę w piórka i podsmażyć. Zmielić podobnie jak
wątróbkę i wycięte kawałki
piersi kurczaka. Dodać posiekany
koperek, namoczona
bułkę i
żółtka. Doprawić. Na koniec dodać sztywną pianę z
białek i doprawić ewentualnie raz jeszcze. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać odrobinę
bułki tartej.Farszem napełnić dokładnie
kurczaka, zeszyć dokładnie nicią spożywczą.
Kurczaka ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać delikatnie
słodką papryką i
majerankiem. Wstawić do piekarnika i ustawić temp. 190 stopni. Od momentu jej osiągnięcia piec
kurczaka ok. 1,5 godziny, najpierw pod przykryciem, a
potem w połowie pieczenia odkryć.
Kurczaka podlewać sosem który wytworzy się w trakcie pieczenia. Podawać z ziemniaczkami lub ulubionymi dodatkami.
Kurczak wspaniale smakuje także na zimno ;) Smacznego :)


