Wykonanie

Nie wiem jak to możliwe, ale do tej
pory nigdy nie
jadłam tego ciasta. Słyszałam o nim wielokrotnie, nawet widziałam jego odpowiedniki tzw "gotowców" ale nigdy go nie
jadłam. Dzisiaj postanowiłam nadrobić zaległości, a skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie OlgaSmile.com . Nie mam pojęcia dlaczego tak długo czekałam.... To ciasto ma wszystko co uwielbiam:
bitą śmietanę,
czekoladę,
banany... W dodatku robi się go banalnie prosto i szybko. Nie czekajcie tak długo ja. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:100g
margaryny lub
masła2 szkl
mąki1/2 szkl
cukru zwykłego lub trzcinowego1,5 szkl
maślanki lub
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody4 łyżki
kakaoMargarynę rozpuścić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manna tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu lekko wystudzić, ale gdy jest jeszcze ciepłe odciąć górę ciasta. Łyżką delikatnie wydrążyć środek tworząc coś na kształt płaskiej miseczki. Górną odciętą oraz wydrążoną część ciasta pokruszyć lub zmiksować. Wystudzić.Składniki na masę:500ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru2
śmietan fixy100g
czekolady deserowej3-4 szt
bananówsok z 1/2
cytrynyŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać
cukier puder i
śmietan fixy.
Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do
śmietany.
Banany obrać, przekroić na pół i skropić
sokiem z cytryny by nie ściemniały. Ułożyć je na spodzie ciasta. Na wierzch wyłożyć
śmietanę tworząc kopczyk. Całość dokładnie obsypać pokruszonym
ciastem lekko je dociskając. Udekorować listkami
mięty.Smacznego :)


