Wykonanie

Uwielbiam
karpia. To cudowna i bardzo smaczna
ryba. Szkoda że tak na prawdę większość z nas
jada ją tylko raz do roku z Wigilię...
Karp jeśli jest z dobrej hodowli jest jedną z lepszych ryb :) Ja swojego miałam z hodowli w Zatorze, który słynie z najlepszych
karpi. Nie mogłam się powstrzymać... Przepis Karola Okrasy jest równie wyjątkowy .... Polecam baaardzo :)Składniki:ok. 800-1000g dobrego
karpia (polecam
karpia zatorskiego klik)70g
migdałów w płatkach1
jajkosól,
biały pieprz50ml
oliwymąka pszenna160ml czerwonego
wytrawnego wina10g
cukru30g
rodzynek50ml słodkiej
śmietanki 30%60g zmrożonego
masłaskórka z cytryny drobno otartaZ
karpia wycinamy ości, odcinamy płetwy i część ogonową. Każdy z dwóch
filetów ryby kroimy na 4 kawałki.Resztki
ryby tniemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy
wodą tyle by tylko je przykryły i gotujemy
bulion ok 20 minut.Płaty
karpia doprawiamy
solą i
pieprzem oraz odrobiną skórki otartej z
cytryny (tylko od strony
mięsa).Na talerzu roztrzepujemy
jajko, na drugi talerz wsypujemy
mąkę a na trzeci -
migdały. Kawałki
ryby obtaczamy z dwóch stron w
mące, a od strony
mięsa dodatkowo w
jajku i migdałach.
Rybę kładziemy na rozgrzaną
oliwę płatkami migdałowymi do
spodu i smażymy na wolnym (!) ogniu na złoto z dwóch stron.Odkładamy na blaszkę i przykrywamy folią aluminiową by trzymała ciepło.
Wywar rybny odcedzamy i ponownie przelewamy do garnka. Gotujemy redukując
bulion do 1/2 objętości. Na patelnię na której smażyliśmy
karpia (wcześniej zlać
oliwę) wsypujemy
cukier i
rodzynki. Czekamy aż
cukier się skarmelizuje. Całość zalewamy
winem i mieszamy chwile, aż
rodzynki zrobią się miękkie. Ścieramy odrobinę
skórki z cytryny i dolewamy
wywar rybny. Na wolnym ogniu redukujemy mniej więcej o 1/3. Gdy sos już odparuje dodajemy
śmietanę i część zamrożonego
masła w kawałkach (resztę dodamy na sam koniec). Chwilkę odparowujemy na wolnym ogniu ale nie za długo by się
śmietana nie ścięła. Na koniec całość doprawiamy do smaku
solą i
sokiem z cytryny.Jeśli
ryba zdążyła nam przestygnąć należy wstawić ją do nagrzanego piekarnika i podgrzać w temp. 180-190 stopni przez 3-4 minuty.Na talerz wykładamy sos, układamy na nim po dwa kawałki
karpia i przystrajamy
rodzynkami z sosu. Smacznego :)

