Wykonanie
Wielkanoc się zbliża. To drugi z mazurków zawsze pojawiających się na moim wielkanocnym
stole. Łatwy do zrobienia, masa marcepanowa jest dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka. Tak więc trochę kocham , trochę nienawidzę...
składnikiciasto:300 g
mąki pszennej100 g
cukru175 g
masła2
żółtkaszczypta
soliMasa czekoladowa:100 g
mlecznej czekolady40 ml
śmietany kremówki - 30% lub 36%dodatkowo - gotowa masa marcepanowa
migdały,
rodzynkiprzygotowanieCiasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C.W międzyczasie przygotować
czekoladową masę w kąpieli
wodnej :
czekoladę połamać , włożyć do rondelka lub metalowej miski, dolać
śmietankę. W większym garnku zagotować
wodę, na nim postawić garnek z
czekoladą, mieszać aż cała
czekolada się rozpuści.Na upieczony blat wyłożyć warstwę cieniutko pokrojonej masy marcepanowej - kroiłam przy pomocy obieraczki do warzyw. Na tak przygotowanym spodzie rozprowadzić równą warstwę masy czekoladowej. Przybrać dowolnie np.
migdałami,
rodzynkami, marcepanem. Smacznego!