Wykonanie
Smakowite, maślane, kruche
ciasteczka z
rodzynkami są wspaniałą propozycją na podwieczorek lub deser i świetnym smakołykiem do gorącej
herbaty. Ich przygotowanie nie jest ani zbyt trudne ani zbyt pracochłonne .Wypróbujcie, przekonacie się sami.
składniki na 20
ciasteczek2 szklanki
mąki pszennej200g
masła1/2 szklanki
cukru kryształu100 g
rodzynek2
żółtkaszczypta
soliprzepis
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie na około 3 minuty po czym je odsączamy i osuszamy.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę dodajemy miękkie
masło,
cukier,szczyptę
soli,
żółtka oraz
rodzynki, dłonią wyrabiamy ciasto .Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki .Schłodzone ciasto wałkujemy rękami na stolnicy a następnie wałek ciasta kroimy na 1 centymetrowe kawałki i dłonią nadajemy im pożądany kształt.
Ciasteczka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiedniej odległości i pieczemy około 15minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.Należy uważać żeby
ciasteczka podczas pieczenia zbytnio nie zbrązowiały ponieważ będą wtedy gorzkie.