Cudownie mięciuteńki, rozpływający się w ustach łosoś otulony delikatnym sosem musztardowym. Przygotowanie go zajmie Wam niespełna 20 minut. Pyszny obiad w pół godziny? - Jasne że to możliwe. Jeśli lubicie musztardę francuską i cudownie chrupiące ziarenka gorczycy - ten sos powinien Wam posmakować. Polecam baaardzo :)Składniki:ok. 500g filetu łososiasok z cytrynysól, pieprz1 cebula1 łyżka masła1/2 szkl białego wina wytrawnego lub półsłodkiego2 ziela angielskie1 liść laurowy1/2 szkl śmietany 30% (może być też 18% ale będzie kwaśniejszy sos)1 żółtkook.3 łyżeczki musztardy francuskiej1-2 łyżeczki musztardy stołowej lub jeśli wolicie bardzo ostre to dijon1 łyżeczka mąkiFilet z łososia umyć, osuszyć i skropić mocno cytryną. Odstawić na ok 15 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kosteczkę. Zeszklić ją na maśle. Następnie ułożyć na niej oprószone solą i pieprzem filety z łososia, podlać winem, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, przykryć i dusić ok. 15 minut.Śmietanę rozmieszać dokładnie z żółtkiem, dodać obydwie musztardy do smaku i doprawić ewentualnie lekko solą i pieprzem. Łososia delikatnie wyjąć z rondla i odłożyć na talerz przykrywając folią by nie wystygł.Śmietanę wlać do rondla i dokładnie rozmieszać. Mąkę rozmieszać z minimalna ilością wody i wlać. Całość zagotować ciągle mieszając. Wyłączyć. Sos wylać na półmisek, na nim ułożyć łososia. Udekorować roszponką. Podawać od razu. Smacznego :)