ßßß Cookit - przepis na Sernik waniliowy z gruszką i żurawinowym musem

Sernik waniliowy z gruszką i żurawinowym musem

nazwa

Wykonanie

Obłędnie kremowy, delikatny i pyszny sernik. Zakochałam się w połączeniu wanilii gruszki i żurawiny przy tym deserze (klik) i postanowiłam stworzyć sernik w tym klimacie. Udało się.... To jeden z najlepszych serników jakie jadłam..... Jeśli lubicie kremowe smaki - polecam baaardzo :)
Składniki na spód:
220g ciasteczek digestive
50g białej czekolady
70g miękkiego masła
Ciasteczka zmiksować. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz masło. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód dokładnie wylepić ciasteczkową masą. Wstawić na ok. 20 min do lodówki
Składniki na masę serową:
770g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego
400g mleka skondensowanego słodzonego
200ml śmietany kremówki 30%
3 jajka
2 laski wanilii (wyskrobać ziarenka)
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 puszka (850ml) gruszek w lekkiej zalewie
Składniki na masę śmietanową:
200g śmietany 12-18%
2 łyżki cukru pudru
Gruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie tortownicy na ciasteczkowym spodzie. Wszystkie składniki masy serowej bardzo dokładnie zmiksować. Masę wylać na gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp, 170 stopni (można piec w kąpieli wodnej lub na najniższym poziomie ustawić blaszkę z wodą. Po tym czasie wyjąć, składniki masy śmietanowej wymieszać i wylać na wierzch sernika. Z musu żurawinowego zrobić kleksy a patyczkiem zrobić esy floresy. Wstawić do tej samej temperatury na 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć, a sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny i już w miarę sztywny wstawić do lodówki na całą noc (zdjąć obręcz tortownicy by sernik oddychał)
Składniki na mus żurawinowy:
150g suszonej żurawiny
zalewa z gruszek
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
100ml różowego wina
sok z 1 dużej cytryny
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i chwilę gotować, następnie zmiksować bardzo dokładnie blenderem. Masę przetrzeć przez sito a przetarty mus gotować jeszcze chwile do zgęstnienia. Słodycz uzupełnić ewentualnie cukrem lub dodać soku z cytryny. Wystudzić.
Przed podaniem sernik wyjąć z lodówki ok 30 minut wcześniej. Podawać polany musem żurawinowym.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/02/sernik-waniliowy-z-gruszka-i.html