Wykonanie

Obłędnie kremowy, delikatny i pyszny sernik. Zakochałam się w połączeniu
wanilii gruszki i
żurawiny przy tym deserze (klik) i postanowiłam stworzyć sernik w tym klimacie. Udało się.... To jeden z najlepszych serników jakie
jadłam..... Jeśli lubicie kremowe smaki - polecam baaardzo :)Składniki na spód:220g
ciasteczek digestive50g
białej czekolady70g miękkiego
masłaCiasteczka zmiksować. Dodać roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladę oraz
masło. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód dokładnie wylepić
ciasteczkową masą. Wstawić na ok. 20 min do lodówkiSkładniki na masę
serową:770g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego400g
mleka skondensowanego słodzonego200ml
śmietany kremówki 30%3
jajka2
laski wanilii (wyskrobać ziarenka)1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 puszka (850ml)
gruszek w lekkiej zalewieSkładniki na masę
śmietanową:200g
śmietany 12-18%2 łyżki
cukru pudruGruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie tortownicy na
ciasteczkowym spodzie. Wszystkie składniki masy serowej bardzo dokładnie zmiksować. Masę wylać na
gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp, 170 stopni (można piec w kąpieli
wodnej lub na najniższym poziomie ustawić blaszkę z
wodą. Po tym czasie wyjąć, składniki masy śmietanowej wymieszać i wylać na wierzch sernika. Z musu
żurawinowego zrobić kleksy a patyczkiem zrobić esy floresy. Wstawić do tej samej temperatury na 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć, a sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny i już w miarę sztywny wstawić do lodówki na całą noc (zdjąć obręcz tortownicy by sernik oddychał)Składniki na mus
żurawinowy:150g
suszonej żurawinyzalewa z
gruszek1 laska
cynamonu2 gwiazdki
anyżu100ml
różowego winasok z 1 dużej
cytrynyWszystkie składniki umieścić w rondelku i chwilę gotować, następnie zmiksować bardzo dokładnie blenderem. Masę przetrzeć przez sito a przetarty mus gotować jeszcze chwile do zgęstnienia.
Słodycz uzupełnić ewentualnie
cukrem lub dodać
soku z cytryny. Wystudzić.Przed podaniem sernik wyjąć z lodówki ok 30 minut wcześniej. Podawać polany musem
żurawinowym.Smacznego :)

