ßßß
Składniki(na ok 8 naleśników):Naleśniki1 szklanka mąki pszennej2 jajka50 g masła1/3 szklanki cukruok 1,5 szklanki mlekaGruszkiok 8 gruszekopcjonalnie cukier (ja nie dałam, bo miałam bardzo słodkie gruszki)1 cukier waniliowy1 łyżka masłaŚmietana:ok 3 łyżki gęstej śmietany1/2 laski waniliicukier puder do smaku (nie za dużo)Przygotowanie:Naleśniki : Masło roztopić, odczekać aż ostygnie, następnie zmieszać razem wszystkie składniki naleśników (najlepiej użyć do tego rózgi kuchennej, żeby rozmieszać wszystko dokładnie i żeby nie było grudek mąki). Następnie na rozgrzaną patelnię wlewać po ok chochelce ciasta i smażyć dość cienkie naleśniki (kilka minut z obu stron, mogą się lekko zarumienić).Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać gruszki, cukier waniliowy i ewentualnie cukier i dusić ok 15 minut, aż gruszki będą miękki i woda odparuje (gruszki nie powinny się rozpaść zupełnie).Śmietana: Laskę wanilii przekroić na pół, grzbietem noża wyskrobać ziarenka i dodać do śmietany, osłodzić do smaku.Naleśniki wypełniamy ciepłym farszem z gruszek, zawijamy i polewamy delikatnie śmietaną. Polecam



