Wykonanie
Słodkie, chrupiące naleśniki francuskie do tego ciepłe nadzienie z
gruszek i waniliowa
śmietana
Składniki(na ok 8 naleśników):Naleśniki1 szklanka
mąki pszennej2
jajka50 g
masła1/3 szklanki
cukruok 1,5 szklanki
mlekaGruszkiok 8
gruszekopcjonalnie
cukier (ja nie dałam, bo miałam bardzo słodkie
gruszki)1
cukier waniliowy1 łyżka
masłaŚmietana:ok 3 łyżki gęstej
śmietany1/2
laski waniliicukier puder do smaku (nie za dużo)Przygotowanie:Naleśniki :
Masło roztopić, odczekać aż ostygnie, następnie zmieszać razem wszystkie składniki naleśników (najlepiej użyć do tego rózgi kuchennej, żeby rozmieszać wszystko dokładnie i żeby nie było grudek
mąki). Następnie na rozgrzaną patelnię wlewać po ok chochelce ciasta i smażyć dość cienkie naleśniki (kilka minut z obu stron, mogą się lekko zarumienić).
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić
masło, dodać
gruszki,
cukier waniliowy i ewentualnie
cukier i dusić ok 15 minut, aż
gruszki będą miękki i
woda odparuje (
gruszki nie powinny się rozpaść zupełnie).
Śmietana:
Laskę wanilii przekroić na pół, grzbietem noża wyskrobać ziarenka i dodać do
śmietany, osłodzić do smaku.Naleśniki wypełniamy ciepłym farszem z
gruszek, zawijamy i polewamy delikatnie
śmietaną. Polecam




