Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne rogaliki. Niby
drożdżowe ale jednak kruche.... z cudownym smakiem nadzienia
orzechowego. Przepis na ciasto dostałam od koleżanki mojej mamy za co w tym miejscu pragnę jej jeszcze raz podziękować :) Nadzienie znalazłam na tej stronie (klik) Troszkę go zmieniłam i wyszło pysznie :) Polecam baaardzo :)Składniki na ciasto:50g
drożdży świeżych250g
masła2 łyżki kwaśnej
śmietany500g
mąki pszennej2
jajka1 łyżka
cukruszczypta
soliDrożdże rozetrzeć z
cukrem i
śmietaną. Odstawić na chwilkę.
Mąkę z miękkim
masłem dokładnie wyrobić, dodać
jajka i
drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić je na ok. 30 min do lodówki.Składniki na nadzienie:250g
orzechów włoskich1/4 - 1/3szkl.
cukru pudru (do smaku)1 łyżeczka
cukru waniliowego3/4 szkl
bułki tartej lub np suchego
biszkoptu np
orzechowego1 łyżka
miodu1-2 łyżki
rumu1/3 łyżeczki
cynamonuskórka otarta z 1/2
cytrynyOrzechy zmielić, dodać
cukier puder i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.Ciasto wyjąc z lodówki i podzielić na 4 części. Każda z nich rozwałkować na koło i podzielić na 10 części. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać rożki zaczynając od szerszej części do węższej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni na złoto. Wystudzić na kratce i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)

