Wykonanie
Placki z
jabłkami, rzecz bardzo prosta.
Czemu więc nie sprawić żeby były ciekawsze i nie dodać do nich zmielonych orzechów? Smakują na prawdę wyśmienicie, polecam na weekendowe śniadanie, ale na obiad na słodko też spokojnie można je zjeść.

Składniki (na ok 10 placków):5
jabłekok 12 czubatych łyżek
mąki pszennej1
jajkook 3 łyżki zmielonych
orzechów (ja dałam laskowe, ale włoskie też będą się nadawać)ok 2 łyżki
cukru (zależy od słodkości
jabłek)1
cukier waniliowyok 2 łyżeczki
cynamonumasło do smażeniaew.
miód lub
cukier puder do podaniaPrzygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dość grubych oczkach. Dodać
jajko,
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon i
orzechy. Następnie dodać
mąkę i dokładnie wymieszać.
Mąkę można dodawać stopniowo i dodać jej mniej jeśli ciasto będzie wystarczająco zwarte (powinno średnio odchodzić od łyżki, ale nie powinno być na tyle gęste, żeby dało się z niego formować placki ręcznie). Na patelni roztopić
masło, układać po około czubatej łyżce ciasta, lekko spłaszczyć i smażyć placki po kilka minut z obu stron. Uwaga! Na
maśle należy smażyć w stosunkowo niskiej temperaturze, żeby go nie przypalić, wtedy też placki będą się smażyły dłużej, ale mamy pewność, że
jabłka w środku placka będą miękkie. Podajemy posypane
cukrem pudrem lub polane
miodem. Doskonałe do
kawy
