ßßß
Składniki (na ok 10 placków):5 jabłekok 12 czubatych łyżek mąki pszennej1 jajkook 3 łyżki zmielonych orzechów (ja dałam laskowe, ale włoskie też będą się nadawać)ok 2 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek)1 cukier waniliowyok 2 łyżeczki cynamonumasło do smażeniaew. miód lub cukier puder do podaniaPrzygotowanie:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dość grubych oczkach. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, cynamon i orzechy. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Mąkę można dodawać stopniowo i dodać jej mniej jeśli ciasto będzie wystarczająco zwarte (powinno średnio odchodzić od łyżki, ale nie powinno być na tyle gęste, żeby dało się z niego formować placki ręcznie). Na patelni roztopić masło, układać po około czubatej łyżce ciasta, lekko spłaszczyć i smażyć placki po kilka minut z obu stron. Uwaga! Na maśle należy smażyć w stosunkowo niskiej temperaturze, żeby go nie przypalić, wtedy też placki będą się smażyły dłużej, ale mamy pewność, że jabłka w środku placka będą miękkie. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Doskonałe do kawy
