Wykonanie
Korzystam z tego przepisu od lat i wykorzytuję do niego wiosną
młodą kapustkę i świeży
koperek, a zimą
koper mrożony (mrożę go wiosną lub latem: myję, drobniutko kroję, czekam aż odcieknie
woda i taki pakuję do pojemniczków np po ramie ;) Zimą - jak znalazł :) ) albo suszony.Zimą, czasem zamiast
kopru daję kminek :)
Kapustka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub sama z chlebusiem - najlepiej ciepłym domowym ;)Polecam :)Składniki1 główka
kapusty1-2
cebulepęczek
koprukilka łyżek
śmietany1/2 łyżki
octu winnego1-2 łyżki
mąki (niekoniecznie)
sól,
pieprz1 łyżka
masłaKapustę poszatkować i ugotować w małej ilości
bulionu ok 20-25 min. do miękkości. Jeśli jest zbyt dużo płynu to po ugotowaniu odlać - ja jednak wolę gotować w mnejszej ilości
bulionu i nie wylewać
potem smaku
kapusty ;)
Cebulę pokroić w kostkę i zezłocić na
maśle. Wymieszać z
kapustą, dodać
ocet,
śmietanę i przesianą
mąkę. Szybko wymieszać (można też na
maśle podsmażyć
makę i dodać ją do
kapusty) Zagotować. Dodać pokrojony
koperek, doprawić.Smacznego :)