Wykonanie
Jako dodatek do obiadu zazwyczaj przyrządzam surówkę ze świeżych warzyw (głównie w okresie letnim), a w zimie oczywiście korzystam ze swoich zapasów zimowych w postaci
przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i
mięsa znajduje się pyszna
kapusta zasmażana. Tradycyjnie w
przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis.

Składniki:1 mała główka
kapusty½ szklanki soku buraczanego½ szklanki
śmietany1 łyżka
masła1 łyżka
mąkiCukierSólPieprzWykonanie:
Kapustę oczyścić, poszatkować, włożyć do garnka i zalać
sokiem buraczanym. Następnie posolić do smaku i gotować pół godziny.
Kapustę wymieszać, dodać
masło,
śmietanę,
mąkę i
cukier do smaku. Smażyć na wolnym ogniu pół godziny, ciągle mieszając.