ßßß
Opis : Długo mnie nie było, odrobinę więcej napisałam o tym na moim profilu na fb, a dzis zacznę przywitanie od bardzo prostej potrawy, aby nie zniechęcić Was na początku do ponownego gotowania ze mną :) Danie pożywne, sycące i przez to myślę, że idealne na jesienne dni, gdzie zimno powoli zaczyna nam doskwierać. Polecam.Pochodzenie : nieznacznie zmodyfikowany przepis z miesięcznika "Ideal Home"Ilość : 4-6 porcjiSkładniki :1 podwójna pierś z kurczaka (300 g)sólbazylia3 łyżki oliwy1 średnia cebula2 ząbki czosnku50 g masła400 g ryżu Arborio (w ostateczności długoziarnisty też się nada)4-5 łyżek białego winaok. 3 łyżeczki suszonego oregano1,5 l gorącego bulionu drobiowego1 czubata szkl. świeżego lub mrożonego zielonego groszku50 g startego Parmezanuświeżo zmielony pieprzPrzygotowanie :Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę.Przyprawić delikatnie solą oraz bazylią.Rozgrzać oliwę w większym i głębszym rondlu.Przesmażyć kurczaka do momentu, kiedy stanie sie lekko złocisty z wierzchu.Wyciągnąć usmażone mięso z rondla, pozostawiając tłuszcz.Dodać pokrojoną w plastry cebulę.Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Dodać masło.Przesmażyć cebulę do momentu jej zeszklenia.Dodać ryż.Przesmażać ok. 5 min. często mieszając, aż ryż pokryje się w całości tłuszczem i stanie się lekko przezroczysty.Dodać wino.Przesmażać do momentu wyparawania płynu.Dodać oregano.Dodawać po chochli bulionu, za każdym razem, gdy ten wyparuje i dusić na małym płomieniu często mieszając.Przy przedostatniej lub ostatniej chochli dodawanego bulionu należy sprawdzić czy ryz jest prawie całkowicie miękki, aby można było dodać ugotowanego kurczaka i surowy/mrożony groszek.Dusić do momentu uzyskania miękkiego ryżu oraz ugotowanego al'dente groszku.Wsypać Parmezan.Wymieszać.Podawać na ciepło z świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem i liściem świeżego oregano.