Wykonanie
Opis : Ten przepis na naleśniki w wersji wytrawnej przywędrował do Naszego domu ok. 10 lat temu. Od tamtej
pory stał się sposobem na "podejście" facetów do naleśników, bo jak wiadomo nasza płeć przeciwna raczej unika ich na słodko. Są również sposobem na opróżnienie naszej lodówki z tzw. resztek, jeśli akurat nie mamy pomysłu na dane składniki. Tak więc mniej wymagający :) "chwytają w ręce" naleśniki z
dżemem, a Ci bardziej wymagający wypełniają je nadzieniem z
sera żółtego,
pieczarek,
kiełbasy i
korniszonów, a następnie zapiekają. Obowiązkowo polewamy je
sosem czosnkowym lub
czosnkowo-
koperkowym, bo jak
mówi mój M. "bez sosu to już nie to samo". Owe naleśniki upodobała sobie ostatnio moja Córka, więc naprawdę mogą każdemu zasmakować.Naleśniki można przygotować również z takich sztuk naleśników, które pozostały nam z obiadu, ale jeśli ktoś zechce przygotować je w większej ilości, to podaję dokładniejszy przepis.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis z pewnego studenckiego baruIlość : 7 naleśników smażonych na patelni o śred. 20 cmSkładniki Na Naleśniki :3/4 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mleka1 łyżka
oleju1 duże
jajkoszczypta
soliSkładniki Na Nadzienie :ok. 200 g
sera żółtego (najwygodniej w plasterkach, jeśli dysponujemy patelnia o podobnej średnicy do mojej to wyjdzie nam 7 plasterków
sera)1 średnia laska
kiełbasy lub grubej
parówki5-7 średnich
pieczarekkilka
ogórków korniszonówolej do smażeniaSkładniki Na
Sos Czosnkowo-
Koperkowy *:4 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnego1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę2 łyżeczki posiekanego świeżego lub
suszonego kopru0,5 łyżeczki
cukrusólpieprz* wykorzystaliśmy podwójna porcję sosulubSkładniki Na
Sos Czosnkowy :4 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnego1 płaska łyżeczka
cukru2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęPrzygotowanie Naleśników :Do miski wsypać
mąkę.Stopniowo dolewać
mleko, stale mieszając, aby rozetrzeć tworzące się grudki
mąki.Dodać resztę składników.Dokładnie wymieszać.Rozgrzać nieznaczną ilość
oleju na patelni.Rozlać po całości masę naleśnikową i usmażyć naleśnika z obu stron.Z pozostałą częścią ciasta zrobić to samo.Przygotowanie Naleśników Z
Serem,
Pieczarkami,
Kiełbasą I
Korniszonami :Jeśli dysponujemy
serem żółtym w kawałku, to należy pokroić go w plastry proporcjonalne do ilości sztuk naleśników lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kiełbasę pokroić w ćwiartki lub w kostkę.
Pieczarki pokroić w plastry.
Korniszony pokroić w mniejszą kostkę.Na połowę każdego naleśnika nałożyć po równo każdy ze składników.Przykryć drugą połowa naleśnika.Rozgrzać
olej na patelni.Smażyć naleśniki z obu stron (należy uważać przy przewracaniu na drugą stronę, aby farsz się nie wysypał-przy mniejszych naleśnikach nie ma tego ryzyka) na małym płomieniu i najlepiej pod przykryciem do momentu, kiedy
ser żółty się rozpuści, a reszta składników uzyska ciepłą temperaturę.Podawać na ciepło z wybranymi sosami.Przygotowanie
Sosów Majonezowych :Składniki wybranego sosu wymieszać i najlepiej schłodzić przez jakiś czas.