Wykonanie
Super przekąska dla zwolenników
owoców morza i nie tylko,
małże pieczone, podane z
sosem czosnkowy sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. Osobiście za nimi przepadam jak i moi domownicy.
SKŁADNIKI :500 g mrożonych
małży bez muszelek2
jajka1 szklanka
mąki pszennej2 duże łyżki
mąki kukurydzianej1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
ostrej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia
SOS CZOSNKOWY :200 ml gęstego
jogurtu naturalnego1 duża łyżka
majonezu2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęszczypta
soli i
cukru do smaku
Jogurt dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami, przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.PRZYGOTOWANIE :
Małże rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru
wody. W misce mieszamy
mąki z
przyprawami, w osobnej miseczce mieszamy
jajka.
Małże panierujemy w
jajku i
mące, czasami czynność należy powtórzyć jeżeli panierki jest za mało. Na bardzo gorącym, głębokim
oleju smażymy
małże, kilka minut aż dobrze się zarumienią. Odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy ciepłe lub zimne z
sosem czosnkowym i wykałaczkami. Smacznego.