Wykonanie
Jak pewnie zauważyliście jesteśmy drobiowym towarzystwem.
Pora na skrzydełka, jeszcze w naszym menu smażonych w ten sposób nie było. Kiedyś musiał być ten pierwszy raz. Wiem że nie jestem w stanie odwzorować w 100% przepis z KFC, ale coś podobnego nam wyszło. Smażyłam nie w głębokim tłuszczu tylko w piekarniku.
Składniki:6-8 skrzydełekpłaska łyżka
soli2
jajka3 łyżki
mąki + do panierowania ok. 3/4 szklanki2 łyżki
ostrej paprykiok 20ml
mlekaok szklanki
olejuWykonanie:Skrzydełka płuczemy, oczyszczamy, usuwamy lotki ( 3 część skrzydełka)Wkładamy do miski, solimy, dodajemy
ostreej papryki - mieszamy, odstawiamy na chwilę.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200*C.Wstawiamy do niego naczynie żaroodporne z
olejem - tyle aby przykryło dnoDo mniejszej miski wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę i
mleko - całość łączymy ze sobą aby powstało gładkie bez grudek ciasto.Zalewamy nim skrzydełka, następnie skrzydełka obtaczamy w
mące.Przekładamy ostrożnie aby się nie poparzyć, do naczyni żaroodpornego w piekarniku smazymy na rumiani przewracając co jakiś czas.Mnie zajęło to 50 minut.Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika;)Podałam z
sosem czosnkowym i frytkami
Smacznego!