ßßß Cookit - przepis na Zupa Rybna Z Karpia

Zupa Rybna Z Karpia

nazwa

Wykonanie

Opis : Zupę rybną odkąd pamiętam, gotuje się u nas na Wigilię i wtedy też najbardziej nam smakuje. Jako dziecko niezbyt mi smakowała, później była już znośna, a dziś nie wyobrażam sobie bez niej Wigilii i daniem, na które czekam z największym zniecierpliwieniem jest właśnie zupa rybna z karpia. Bardzo smaczna, a dla mnie nawet pyszna.
Mogę porównać ją do żurku o smaku ryby, dlatego koniecznym składnikiem, którego nie może w niej zabraknąć jest mąka i śmietana.
Gdy ktoś słyszy o tym, jak się ją przygotowuje, zniechęca się do niej na samym wstępie, ale po spróbowaniu, aż dziwi się, że zupa gotowana głównie na głowach karpia może tak smakować. Choć znam i takie osoby, które uparcie odsuwają ją od siebie. Cóż, pewne smaki i przyzwyczajenia głównie wynosi się z domu i czasami trzeba do nich również dojrzeć, a ta zupa to nic innego jak zapach mojego domu podczas przygotowywania wieczerzy wigilijnej.
Szczerze polecam.
A może masz ochotę na " Śledzie w zalewie octowej "
Pochodzenie : kuchnia polska (wielkopolska); przepis rodzinny
Ilość : ok. 5 wigilijnych porcji zupy (małych) lub ok. 3 porcje obiadowe na zapełniony talerz zupy
Wskazówka :
a) W moim rodzinnym domu do zupy rybnej używa się tylko głów karpia, ponieważ są to niejadalne części i wykorzystujemy je właśnie do zupy. Pozostałą część karpia dzielimy na dzwonki i smażymy. Ale jeśli chcielibyście ugotować większą ilość tej zupy, a nie chcecie specjalnie kupować następnego karpia tylko dla jego głowy, możecie dodać do gotowania wywaru ogony tejże ryby.
b) Zupa gęstnieje dosyć znacznie na drugi dzień, więc możecie dać do niej mniej mąki bądź dostosować się do przepisu, a na drugi dzień lekko rozcieńczyć zupę, dodając do niej odrobinę wody.
Składniki :
2 średnie głowy karpia (bez oczu)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 litr wody
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 mały kawałek selera (u mnie wielkości połowy pięści)
0,5 średniego pora
0,5 mniejszej cebuli
1 płaska łyżka soli
3 łyżki soku z cytryny (ja czasami doprawiam kwaskiem cytrynowym, ale to już kwestia wprawy)
1 płaska łyżka cukru
2 płaskie łyżki mąki *
ok. 4-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany) *
pieprz
ugotowane ziemniaki (w połówkach)
* jeśli zupa będzie przygotowywana wcześniej, aby później ją tylko podgrzać, proponuję dać mniej mąki i śmietany, ponieważ zupa po pewnym czasie zgęstnieje
Przygotowanie :
Do garnka włożyć głowy karpia.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać wodą.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem ok. 20 min.
Dodać obraną marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę.
Gotować ok. 30 min. do miękkości warzyw (moje warzywa lekko się rozgotowały przez nieuwagę i na zdjęciu widać małe wiórki marchewki).
W czasie gotowania dolać tyle wody, ile wyparowało z zupy.
Z zupy wyciągnąć ostrożnie głowy ryb, aby pozostały w dalszym ciągu w całości.
Do zupy dodać sól, sok z cytryny oraz cukier.
Wymieszać.
Odrobinę wywaru z zupy (ok. 0,5 szkl.) odlać do szklanki/pojemnika, w którym wymieszamy ją z mąką i śmietaną.
Do odlanego wywaru dodać śmietanę.
Wymieszać.
Dodać mąkę.
Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek (nie powinniśmy dodawać śmietany równocześnie z mąką, ponieważ istnieje ryzyko, że zupa będzie zbyt gorąca i mąka się zaparzy).
Wlać do gotującej się zupy.
Wymieszać.
Zagotować ponownie.
Wyłączyć płomień.
Doprawić pieprzem (powinna być lekko ostra).
Doprawić solą, jeśli jest potrzeba.
Zupę podawać ze znajdującą się w niej marchewką i porem wraz z ugotowanymi ziemniakami zaraz po przygotowaniu (w przypadku wcześniejszego jej przygotowania, a następnie jej odgrzewania, można włożyć z powrotem do zupy głowy karpia, żeby dodatkowo nadały esencji zupie. Przed podaniem głowy wyciągnąć).
A może masz ochotę na " Śledzie w zalewie octowej "
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/12/zupa-rybna-z-karpia.html