Wykonanie



Opis : Dawno temu kupowałam takie lub podobne ciasto (nazwa taka sama) w sklepie. Przeprowadzka sprawiła, że nie mam już takiej szansy, a szkoda, bo było bardzo smaczne. W internecie istnieje bardzo wiele przepisów na bazie
jogurtu; są to babki, ciasta,
biszkopty itp., ale jest pewien problem. Każdy przepis ma swych zwolenników i przeciwników, ponieważ jednym się udaje upiec to ciasto, a drugim nie, gdyż
wisi nad nim fatum zakalca. Przestraszyło mnie to, nie
powiem... jak każdy nie lubię marnować czasu na nieudany wypiek i w dodatku wyrzucać go do kosza.Moje ciasto było bardzo udane, ale jak widać w komentarzach, nie każdy ma z nim takie szczęście. A Ty podejmiesz się wyzwania?Ciasto jest bardzo miękkie, a wręcz powiedziałabym sprężyste; bardzo wilgotne; o konsystencji babkowej; wyczuwany jest
jogurt.
Owoce dodają mu soczystości.Polecam, ponieważ piekąc całą blaszkę, nie spodziewałam się, że na drugi dzień nie będzie ani 1 kawałka, co świadczy o tym, że jest bardzo smaczne, a robi się je prawie błyskawicznie.Przytoczę słowa mojej córki: "Mamo chcę ciasto, ale to, co piekłaś teraz, bo mi smakowało". Kto nie lubi takich rozpływających się w ustach i gładko przechodzących przez przełyk wypieków?!Pochodzenie : przepis własnyIlość : forma o wym. 32/23 cm (na tą wyrósł mi na wys. 3-3 , 5 cm) lub odrobinę mniejszaS kładniki (wszystkie muszą
mieć temp. pokojową):4 duże
jajka1,5 szkl.
cukru - można dać mniej300 ml
jogurtu naturalnego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3/4-1 szkl.
oleju*2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szkl.
mąki pszennej (340 g)0,5 kg
brzoskwiń z puszki (waga po odsączeniu)* mała ilość
oleju sprawi, że ciasto będzie lżejsze i jeszcze bardziej puszyste, a większa ilość
oleju spowoduje, że ciasto będzie cięższeSkładniki Na
Lukier :50 ml soku z puszki po brzoskwiniachponad 0,5 szkl.
cukru pudru (100 g)Przygotowanie Ciasta :Oddzielić
białka od
żółtek.Ubić/Zmiksować
białka na puszystą konsystencję.Dodać
cukier.Ubijać/Miksować do momentu, kiedy
cukier zmniejszy swą objętość.Dodać po kolei
żółtka, ubijając/miksując do momentu, kiedy uzyskamy jednolity kolor.Wlać
jogurt.Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.Wlać ekstrakt z
wanilii oraz
olej.Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.Do masy przesiać
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia.Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką do momentu, kiedy masa całkowicie uzyska jednolitą konsystencję bez większych grudek.Lekko odsączyć na ręczniku papierowym
brzoskwinie z puszki.Pokroić je na paski.Układać w 3. rzędach wzdłuż formy na cieście.Rozgrzać piekarnik do 180* C.Piec 45-50 min., aż wierzch ciasta zarumieni się (przez dłuższy czas ciasto nie będzie rosło znacząco, ale bez obaw w końcu się ruszy i urośnie odrobinę, lecz nie należy do tych ciast, które podwajają swoją objętość).Wyciągnąć z piekarnika bezpośrednio po upływie czasu pieczenia lub 5 min. po czasie.Przygotowanie Lukru :Podgrzać lub nawet zagotować
sok z brzoskwiń.Dodać do niego
cukier puder.Energicznie wymieszać widelcem, mieszadłem lub zmiksować, aby wszystko się połączyło i otrzymało gładką konsystencję.Przygotowanie Końcowe :Ciepłym lukrem polać ciasto.Pozostawić do zastygnięcia lukru.Konsumować.Ciasto przechowywać w temp. pokojowej.