Wykonanie
Łosoś w maku? Ale jak to? Ano tak to. Dzięki kuchni Lidla i Pascalowi mamy nie wątpliwą okazję spróbować czegoś nowego.Nie wiem skąd oni biorą inspiracje do tych dań ale gdy je zobaczyła m to byłam na prawdę pod wrażeniem. Nigdy chyba nie wpadałbym na to aby połączyć
mak (dla mnie typowy dodatek do ciast i drożdżówek) z
łososiem. No cóż… warto spróbować. Do tej
pory się nie zawiodłam to może i tym razem będzie spoko.

Składniki:filet z
łososia: 3 szt.
mak: 50 g
rukola: 0,5 opakowania
oliwa z oliwek + 30 ml do smażenia: 4 łyżki
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę: 6 szt.mały
brokuł, umyty: 1 szt.
mleko 3,2%: 0,5 l
gałka muszkatołowa: szczypta
woda: 100 ml
cytryna: 0,5 szt.
sól: do smaku
pieprz: do smaku
natka pietruszki: kilka listkówPuree: Odcinamy różyczki z
brokułu i myjemy je pod bieżącą
wodą( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki). Wrzucamy je do gorącej osolonej
wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż
woda zacznie wrzeć. Pokrojone
ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy ½ litra
mleka i 100 ml
wody. Gotujemy
ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane
brokuły wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane
ziemniaki z
mleka. Dodajemy je do zahartowanych wcześniej
brokułów. Całość miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Zmiksowane puree przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Do puree dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej,
sól i
pieprz. Mieszamy puree.Sos szmaragdowy: Do miski blendera wrzucamy ½ opakowania
rukoli, sok z ½
cytryny, 4 łyżki
oliwy z oliwek i 2 łyżki
wody. Całość miksujemy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Ponownie miksujemy.
Łosoś:
Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty
łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek
łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy
solą i
pieprzem. Kawałki
łososia obtaczamy w
maku a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę
oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony).Jeżeli wolisz
łososia dobrze wysmażonego, należy każdy kawałek smażyć około 1 minuty z każdej strony.Sos szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz,
łososia kroimy i wykładamy na puree. Dekorujemy listkami
pietruszki.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl