Wykonanie
Jest coś staromodnego w kotlecikach
rybnych. Nie mam oczywiście na myśli mrożonych potworków w grubej, tłustej panierce, które można kupić w sklepach. Pyszne, domowe kotleciki nie mają z nimi nic wspólnego. Dodatkowa zaleta – w tej formie nawet najbardziej wybredne dzieci zaakceptują
rybę. Jeśli chcesz, zrób potrójną porcję i zamroź kotleciki na później – możesz je przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Przepis pochodzi z książki Każdy może gotować Jamiego Olivera.

Składniki (8 kotlecików)500g filetów z
łososia bez skóry600g
ziemniakówNatkaSól,
pieprzOliwaŁyżka
mąki + trochę do oprószenia
JajkoCytrynaPrzygotowanieW dużym garnku zagotuj osoloną
wodę.Obierz
ziemniaki u pokrój na kawałki.Natrzyj filety
oliwą oraz szczyptą
soli i
pieprzu.Wrzuć
ziemniaki do garnka i zagotuj.Wrzuć
rybę do durszlaka, przykryj folią i umieść na garnku z gotującymi się
ziemniakami.Zmniejsz ogień i gotuj 12-15 minut, aż
ziemniaki i
ryba będą gotowe.Wyjmij
rybę z durszlaka, odcedź
ziemniaki, a następnie wrzuć z powrotem do garnka i zostaw do odparowania.Posiekaj drobno listki
pietruszki.Rozgnieć
ziemniaki, rozdrobnij
łososia, zostaw do ostygnięcia.
Ziemniaki i
łososia przełóż do miski, dodaj łyżkę
mąki,
jajko,
natkę oraz sporą szczyptę
soli i
pieprzu.Zetrzyj drobno
skórkę z cytryny, następnie wszystko dobrze wymieszaj i ugnieć.Oprósz
mąką czysty blat lub stolnicę. Z masy delikatnie uformuj kotleciki o grubości 2cm, oprószając przy tym
mąką.Jeśli chcesz je zamrozić – ułóż je na oprószonym
mąką talerzu,
owiń go folią samoprzylegającą i włóż do zamrażarki.Jeśli nie mrozisz kotlecików – włóż je do lodówki na godzinę przed rozpoczęciem smażenia.Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i wlej sporo
oliwy.Na rozgrzanej patelni smaż kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.Doskonale smakują z
marchewką z
groszkiem .Smacznego!