ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z łososia

Kotleciki z łososia

nazwa

Wykonanie

Jest coś staromodnego w kotlecikach rybnych. Nie mam oczywiście na myśli mrożonych potworków w grubej, tłustej panierce, które można kupić w sklepach. Pyszne, domowe kotleciki nie mają z nimi nic wspólnego. Dodatkowa zaleta – w tej formie nawet najbardziej wybredne dzieci zaakceptują rybę. Jeśli chcesz, zrób potrójną porcję i zamroź kotleciki na później – możesz je przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Przepis pochodzi z książki Każdy może gotować Jamiego Olivera.
Składniki (8 kotlecików)
500g filetów z łososia bez skóry
600g ziemniaków
Natka
Sól, pieprz
Oliwa
Łyżka mąki + trochę do oprószenia
Jajko
Cytryna
Przygotowanie
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
Obierz ziemniaki u pokrój na kawałki.
Natrzyj filety oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu.
Wrzuć ziemniaki do garnka i zagotuj.
Wrzuć rybę do durszlaka, przykryj folią i umieść na garnku z gotującymi się ziemniakami.
Zmniejsz ogień i gotuj 12-15 minut, aż ziemniaki i ryba będą gotowe.
Wyjmij rybę z durszlaka, odcedź ziemniaki, a następnie wrzuć z powrotem do garnka i zostaw do odparowania.
Posiekaj drobno listki pietruszki.
Rozgnieć ziemniaki, rozdrobnij łososia, zostaw do ostygnięcia.
Ziemniaki i łososia przełóż do miski, dodaj łyżkę mąki, jajko, natkę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
Zetrzyj drobno skórkę z cytryny, następnie wszystko dobrze wymieszaj i ugnieć.
Oprósz mąką czysty blat lub stolnicę. Z masy delikatnie uformuj kotleciki o grubości 2cm, oprószając przy tym mąką.
Jeśli chcesz je zamrozić – ułóż je na oprószonym mąką talerzu, owiń go folią samoprzylegającą i włóż do zamrażarki.
Jeśli nie mrozisz kotlecików – włóż je do lodówki na godzinę przed rozpoczęciem smażenia.
Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i wlej sporo oliwy.
Na rozgrzanej patelni smaż kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.
Doskonale smakują z marchewką z groszkiem .
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/03/kotleciki-z-lososia