Wykonanie
Dzisi aj czas na jubileuszow y, okrągły, 50 post. Dla mnie to bardzo du żo, zwłaszcza, że jestem tu dla Wa s od niedawna . Do tego jeszcze po raz pierwszy znalazłam się w w irtualnej k uchni. Cieszę się, że mog łam przygotować coś oryginalnego, nietuzinkowego i bardzo smacznego . Motywem przewodnim przygotow ywanych dań jest
trio :
Mak,
Jajko i
Cytryna. W pierwszej kolejnoś ci nasunęło mi się zrobienie jakiegoś ciasta,
ciasteczek i innych słodkości. Chciałam jednak podejść do tematu trochę z innej strony i wymyśliłam, że przyrządzę
łososia w
maku. Tworzy on na łososiu chrupką skorupkę, ciekawe doznanie dla podniebienia. Przyznam szczerze, że bardzo lubię
mak, w każdej postaci . Zapraszam do skosztowania mojego dania :)W wirtualnej kuchni znalazłam się dziś razem z SIANKOO,MIRABELKĄ, WIERĄ,
MAGGIE,
GIN i W OJCIECHEM . Zajrzyjcie do nich po wspaniałe
przepi sy!

Składniki:filet z
łososia: 3 szt
jajko50 g
makuoliwa z oliwekziemniaki 6 sztmały
brokułmlekogałka muszkatołowacytrynasólpieprzRóżyczki z
brokuła, myjemy i wrzucamy je do gorącej osolonej
wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż
woda zacznie wrzeć. Pokrojone
ziemniaki przekładamy gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane
brokuły odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane
ziemniaki.
Ziemniaki i
brokuły dusimy na gładką masę, dodając trochę
mleka. Do puree dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej,
sól i
pieprz. Mieszamy.
Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty
łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek
łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy
solą i
pieprzem. Kawałki
łososia maczamy najpierw w rozbełtanym
jajku, a następnie obtaczamy w
maku. Smażymy około 30-40 sekund z każdej strony na rozgrzanej patelni z
oliwą z oliwek. Jeśli lubimy bardziej wysmażonego, polecam smażyć minutę z każdej strony.
Łososia układamy na warstwie puree, podajemy
cytrynę do spryskania
ryby.Smacznego!


Przepisem tym dołączam się też do akcji ewity: