ßßß
Składniki:filet z łososia: 3 sztjajko50 g makuoliwa z oliwekziemniaki 6 sztmały brokułmlekogałka muszkatołowacytrynasólpieprzRóżyczki z brokuła, myjemy i wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć. Pokrojone ziemniaki przekładamy gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane ziemniaki. Ziemniaki i brokuły dusimy na gładką masę, dodając trochę mleka. Do puree dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy.Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki łososia maczamy najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w maku. Smażymy około 30-40 sekund z każdej strony na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Jeśli lubimy bardziej wysmażonego, polecam smażyć minutę z każdej strony.Łososia układamy na warstwie puree, podajemy cytrynę do spryskania ryby.Smacznego!
Przepisem tym dołączam się też do akcji ewity: