ßßß
Składniki:500g filetów z łososiacytrynakoper2 łyżki masła2 łyżki maki1 i 1/2l mlekaoliwa z oliwekgałka muszkatołowasólpieprz
Z całej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Łososia myjemy, osuszamy i dzielimy nas porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy skórka, sola i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masło roztapiamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę. Chwilę smażymy. Ciągle mieszając dolewamy zimne mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo stratą gałką muszkatołową. Sos gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.
Na rozgrzanej patelni smażymy łososia po 3 minuty z każdej strony.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos beszamelowy i przekładamy łososia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut w 180 ºC
Świeżym koperkiem posypujemy gotowego łososia.
Smacznego !!!Polecam !!!