ßßß
Koper włoski gości w mojej kuchni bardzo często......ale tylko dlatego, że mam do niego łatwy dostęp i .....uwielbiam GO!Koper włoski -fenkuł / czyli finocchio/ można przygotować na wiele sposobów i może również dlatego jeszcze mi się nie znudził / zobacz /Na surowo do chrupania lub sałatek , a ugotowanany w różnych postaciach jako dodatek /contorno/ lub danie samodzielne. Świetnie smakuje jako składnik rodzaju zapiekanek .Tym razem z dodatkiem szynki i sosu beszamelowego, który można zrobić samodzielnie lub wykorzystać półprodukt.
Składniki: /2 porcje/2-3 bulwy kopru włoskiego500 ml sosu beszamelowego100 g szynki gotowanej w cienkich plastrach2 łyżki startego parmezanu/lub innego sera/1 łyżeczka nasion kopruświeży lub suszony koperek /do smaku/sól i pieprz do smakuoliwa do posmarowania naczyniasos beszamelowy:
2 szklanki mleka2 łyżki masła2 łyżki maki1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki soku z cytrynyszczypta gałki muszkatołowejpieprz do smakuWykonanie:-Przygotować sos beszamelowy w/g przepisu / zobacz /, dodać sok z cytryny, koperek i wymieszać.-Koper włoski /fenkuł / obrać, przekroić na 4 części i podgotować al dente /najlepiej na parze/.-Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą.-Ugotowany koper pokroić, lekko posolić /jesli wcześniej nie był przyprawiony/.-Dno naczynia do zapiekania pokryć cienką warstwa sosu, ułożyć połowę kopru.-Koper przykryć warstwą szynki, następnie ułożyć pozostałe warzywo i zalać sosem beszamelowym.-Wierzch posypać obficie strtym serem oraz nasionami kopru i wstawić do gorącego piekarnika /180 st.C/ na ok.25 min.-Kiedy wierzch zarumieni się zapiekanka jest gotowa.Podawać z pieczywem jako samodzielnie danie.