Wykonanie
Koper włoski gości w mojej kuchni bardzo często......ale tylko dlatego, że mam do niego łatwy dostęp i .....uwielbiam GO!
Koper włoski -fenkuł / czyli finocchio/ można przygotować na wiele sposobów i może również dlatego jeszcze mi się nie znudził / zobacz /Na surowo do chrupania lub sałatek , a ugotowanany w różnych postaciach jako dodatek /contorno/ lub danie samodzielne. Świetnie smakuje jako składnik rodzaju zapiekanek .Tym razem z dodatkiem
szynki i
sosu beszamelowego, który można zrobić samodzielnie lub wykorzystać półprodukt.
Składniki: /2 porcje/2-3 bulwy
kopru włoskiego500 ml
sosu beszamelowego100 g
szynki gotowanej w cienkich plastrach2 łyżki startego parmezanu/lub innego sera/1 łyżeczka nasion
kopruświeży lub suszony
koperek /do smaku/
sól i
pieprz do smaku
oliwa do posmarowania naczynia
sos beszamelowy:
2 szklanki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
maki1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
soku z cytrynyszczypta
gałki muszkatołowejpieprz do smakuWykonanie:-Przygotować
sos beszamelowy w/g przepisu / zobacz /, dodać
sok z cytryny,
koperek i wymieszać.-
Koper włoski /fenkuł / obrać, przekroić na 4 części i podgotować al dente /najlepiej na parze/.-Foremkę do zapiekania wysmarować
oliwą.-Ugotowany
koper pokroić, lekko posolić /jesli wcześniej nie był przyprawiony/.-Dno naczynia do zapiekania pokryć cienką warstwa sosu, ułożyć połowę
kopru.-
Koper przykryć warstwą
szynki, następnie ułożyć pozostałe warzywo i zalać
sosem beszamelowym.-Wierzch posypać obficie
strtym serem oraz nasionami
kopru i wstawić do gorącego piekarnika /180 st.C/ na ok.25 min.-Kiedy wierzch zarumieni się zapiekanka jest gotowa.Podawać z
pieczywem jako samodzielnie danie.