ßßß
Sos beszamelowy jest podstawowym sosem białym, który składa się z masła, mleka, mąki i dodatków smakowych czyli soli , pieprzu i / najczęściej / gałki muszkatołowej. Jego nazwa pochodzi od francuskiego nazwiska Luisa de Be’chamel. Sos beszamelowy jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, warzyw i różnych zapiekanek. Stanowi bazę do tworzenia innych sosów smakowych.Modyfikując skład sosu można doprowadzić do różnych kombinacji smakowych np . zamiast mleka dodać bulion i żółtko zobacz,albo połowę porcji mleka zastąpić wywarem warzywnym tutajSkładniki na sos podstawowy:50 g masła50 g maki500 ml mlekasólpieprzgałka muszkatołowa
Przygotowanie:Ogólna zasada przygotowania sosu jest prosta.- Najpierw należy rozpuścić masło/na patelni/ , a następnie wymieszać je dobrze z mąką /coś w rodzaju lekkiej zasmażki/ .-Należy zwrócić uwagę na to ,by składniki były bardzo dokładnie połączone.-Można używać drewnianej łyżki lub trzepaczki .-Następnie wlać mleko/lepiej ciepłe /i dokładnie mieszać .-Całość gotować na wolnym ogniu /cały czas mieszamy,by nie dopuścić do powstania grudek/do zgęstnienia.-Doprawić do smaku solą ,pieprzem, gałką muszkatołową .-Gęstość sosu można modyfikować zmieniając proporcje.-Sos należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem, by uniknąć tworzenia się na nim kożucha. -Można dodać do sosu starty żółty ser ,musztardę, zioła, chrzan, przecier pomidorowy , sok cytrynowy itp.Jeśli zdarzy się,że w sosie powstaną grudki, należy go po prostu zmiksować.