Wykonanie
Sos beszamelowy jest podstawowym
sosem białym, który składa się z
masła,
mleka,
mąki i dodatków
smakowych czyli
soli ,
pieprzu i / najczęściej /
gałki muszkatołowej. Jego nazwa pochodzi od francuskiego nazwiska Luisa de Be’chamel.
Sos beszamelowy jest idealny do wszelkiego rodzaju
mięs, warzyw i różnych zapiekanek. Stanowi bazę do tworzenia innych
sosów smakowych.Modyfikując skład sosu można doprowadzić do różnych kombinacji
smakowych np . zamiast
mleka dodać
bulion i
żółtko zobacz,albo połowę porcji
mleka zastąpić
wywarem warzywnym tutajSkładniki na sos podstawowy:50 g
masła50 g
maki500 ml
mlekasólpieprzgałka muszkatołowaPrzygotowanie:Ogólna zasada przygotowania
sosu jest prosta.- Najpierw należy rozpuścić masło/na patelni/ , a następnie wymieszać je dobrze z
mąką /coś w rodzaju lekkiej zasmażki/ .-Należy zwrócić uwagę na to ,by składniki były bardzo dokładnie połączone.-Można używać drewnianej łyżki lub trzepaczki .-Następnie wlać mleko/lepiej ciepłe /i dokładnie mieszać .-Całość gotować na wolnym ogniu /cały czas mieszamy,by nie dopuścić do powstania grudek/do zgęstnienia.-Doprawić do smaku
solą ,
pieprzem,
gałką muszkatołową .-Gęstość sosu można modyfikować zmieniając proporcje.-Sos należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem, by uniknąć tworzenia się na nim kożucha. -Można dodać do sosu starty
żółty ser ,
musztardę,
zioła,
chrzan,
przecier pomidorowy ,
sok cytrynowy itp.Jeśli zdarzy się,że w sosie powstaną grudki, należy go po prostu zmiksować.