Wykonanie
Pin It
Choć brzmi skomplikowanie, to jest w
sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r.Składniki na ciasto:250-260 g
maki125 g
masła1
jajo1/3 szklanki
śmietany 18%szczypta
soliSkładniki na farsz:1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
śmietany 18%100 g startego
żółtego sera3
jaja125 g wędzonego
chudego boczkugałka muszkatołowasól,
pieprzWykonanie:Składniki na ciasto powinny być wyjęte z lodówki dopiero tuż przed zagniataniem ciasta. Kruche ciasto lubi zimno :-).Składniki ciasta wrzucamy do malaksera lub robota i w 1 minutę mamy piękne kruche ciasto. Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko w misce. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy formę do tarty (22-24 cm), wyklejamy
ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiego zbrązowienia ciasta.W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz
boczku.
Boczek układamy na podpieczonym cieście, na to wylewamy farsz.Pieczemy ok. 45-50 minut.