Wykonanie
Pin It

Dzisiaj chciałam Wam polecić szybki kisz warzywny. Bardzo lubię przygotowywać kisze, bo tak naprawdę, poza ich głównym wypełnieniem, czyli
jajkami,
śmietaną i
mlekiem, można do nich wrzucić wszystko. Przy przysłowiowym czyszczeniu lodówki, kisz będzie nam bardzo pomocny :).Po warzywnych szaleństwach u Majlertów zostało mi trochę
jarmużu i
buraka liściowego Mangold. Postanowiłam zaryzykować i połączyć te dwa warzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno !Składniki:Kruche ciasto125 g zimnego
masła250 g
mąki pszennej1 łyżka
śmietany 18%szczypta
soliFarsz3
jajka1/3 szklani
mleka2 czubate łyżki
śmietany 18%70 g startego
żółtego seraok. 1 szklanki łodyżek
buraka Mangoldkilka różyczek
jarmużu ( u mnie fioletowy i zielony)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczka
chili1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej
Wykonanie:Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jarmuż i łodygi Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy.
Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund.W misce mieszamy
jajka,
śmietanę,
mleko,
ser i
przyprawy.Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym
ciastem, nakłuwamy widelcem.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy na tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną.Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.Od czasu do czasu ugniatamy łyżką
jarmuż, jeśli wystaje nam ponad masę jajeczną. Jeśli będzie wystawał, istnieje możliwość, że się przypali.