Wykonanie
Opis:Stosując dietę
sałatkową, nie ma się aż tak dużego łaknienia na
mięso i tłuste potrawy, można więc je zastąpić niskokalorycznymi
warzywami i owocami.Dieta dostarcza 1000 Kcal dziennie, obfituje w witaminy, minerały, błonnik. Nie jest pracochłonna, a sałatki można zabrać bez problemu wszędzie, do pracy, na plażę, na działkę. Należy wypijać 2 litry płynów dziennie.Trwa: 7 do 21 dni.Odchudza: Około 1 kg tygodniowo.Można ją powtarzać: W każde wakacje.Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobą.Niewskazana dla: Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.Szczególnie bogata w: Witaminy A, E, C z grupy B oraz błonnik.Menu dla diety sałatkowejI DZIEŃI Śniadanie - 250 KcalGrzanki z
pomidorami, bawarka z
mlekiem 0,5% bez
cukru. Grzanki z
pomidoramiSkładniki: 150g
pomidora, 1/4
bagietki, 1 ząbek
czosnku, 1 łyżka
oliwy, 4
oliwki bez pestek, 1 łyżeczka świeżej
bazylii,
sól,
pieprz.Wykonanie:
pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać
bazylię,
sól,
pieprz i wymieszać.
Czosnek obrać, posiekać z
oliwą.
Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować
oliwą z
czosnkiem i opiec w piekarniku.
Oliwki zmiksować z
oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę
pomidorową i podawać.II Śniadanie - 139 Kcal
Sałatka z
melonem, szklanka
wody mineralnej niegazowanej.
Sałatka z
melonemSkładniki: 150g
melona miodowego, 85g
arbuza, 4
rzodkiewki, 1/3
sałaty lodowej. 1/3 łyżeczki ostrej
musztardy, 1 łyżeczka
rzeżuchy.Sos: 1 łyżeczka
oliwy z oliwek, 1 łyżeczka
soku z cytryny, ziarna
pieprzu,
sól.Wykonanie:
melona i
arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
Rzodkiewki pokroić umyć, odciąć ogonki i przekroić na pół.
Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki.
Owoce wymieszać z
rzodkiewkami,
sałatą i
musztardą, odstawić na 30 minut do lodówki.Sos:
oliwę wymieszać ze świeżo zmielonym
pieprzem, dodać
sok z cytryny z łyżeczką
wody, doprawić
solą.
Sałatkę przed podaniem polać sosem i posypać
rzeżuchą.Obiad - 325 Kcal
Sałatka ryżowa, szklanka
herbaty z
malin bez
cukru.
Sałatka ryżowaSkładniki: 70g suchego
ryżu pełnoziarnistego, 250g
pieczarek, 3
ogórki konserwowe, 1 średnia
cebula,
sól,
pieprz,
natka, 1 łyżeczka
majonezu light.Wykonanie:
ryż ugotować na sypko,
Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać
majonez z przyprawami.Podwieczorek - 99 KcalKubeczek (150ml)
jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka
kawy zbożowej bez
cukru.Kolacja - 190 Kcal
Jabłko faszerowane, szklanka
herbaty z
cytryną bez
cukru.
Jabłko faszerowaneSkładniki: 1 duża antonówka. Farsz: 50g
piersi kurczaka bez skóry, 10g
szynki wieprzowej gotowanej, 1 plasterek obranego
selera korzeniowego, 1
suszona morela, 1/4 łyżeczki
miodu, 1/4 łyżeczki
sosu sojowego,
imbir,
biały pieprz,
gałka muszkatołowa,
sól, 1
goździk.Wykonanie: farsz:
przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną
pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Morelę,
szynkę,
selera pokroić w paski.
Sos sojowy połączyć z
miodem i 1/4 łyżeczki
wody. Dodać resztę składników i wymieszać.
Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 stopni C) na 1 godzinę.II DZIEŃI Śniadanie - 160 Kcal
Sałatka jabłkowa, szklanka
kawy zbożowej bez
cukru.
Sałatka jabłkowaSkładniki: 1 duże
jabłko, 2 łyżki
rodzynek, 2
brzoskwinie konserwowe bez soku, 1 łyżka
soku pomarańczowego, 1/2 łyżeczki
miodu.Wykonanie:
jabłko zetrzeć na grubej tarce, resztę składników, oprócz
rodzynek, zmiksować i połączyć z
jabłkami i
rodzynkami.II Śniadanie - 140 Kcal
Sałatka z białą rzodkwią, szklanka
wody mineralnej niegazowanej.
Sałatka z białą rzodkwiąSkładniki: 1 mała
marchew, 1/4 dużej, białej rzodkwi, 1 plasterek
szynki gotowanej (25g), 1 łyżeczka
płatków kukurydzianych, 1 łyżka
jogurtu naturalnego bez cukru, 1/6 szklanki soku z
pomarańczy,
sok z cytryny, 1/4 łyżeczki
miodu,
sól.Wykonanie:
marchew i
rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Szynkę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i posypać
płatkami.
Jogurt wymieszać z
sokiem pomarańczowym,
cytrynowym,
miodem i
solą. Sosem polać
sałatę.Obiad - 340 Kcal
Sałatka meksykańska, szklanka
herbaty zielonej bez
cukru.
Sałatka meksykańskaSkładniki: 100ml
jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżka
koncentratu pomidorowego, 2-3 krople
tabasco, 1 łyżka
soku z cytryny, 2
jajka, 50g ugotowanej
fasoli czerwonej, 30g
kukurydzy konserwowej, 2 liście
sałaty.Wykonanie: utrzeć sos z
jogurtu, koncentratu,
tabasco i
cytryny.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach
sałaty, polać sosem.Podwieczorek - 88 KcalSzklanka soku z
pomarańczy.Kolacja - 215 KcalSurówka z
selera i
malin, szklanka
herbaty bez cukru. Surówka z
selera i
malinSkładniki: 1 mały
seler korzeniowy,
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
chilli, 150ml
jogurtu naturalnego bez cukru, 200g
malin, 1 łyżeczka
cukru pudru, 3 liście
sałaty.Wykonanie:
selera po umyciu i obraniu pokroić na plasterki, a następnie w drobne paseczki. Skropić
sokiem z cytryny i wymieszać z
solą,
chilli,
pieprzem i
jogurtem. Dodać
maliny i
cukier puder. Położyć na liściach
sałaty i udekorować
malinami.III DZIEŃI Śniadanie - 284 Kcal
Sałatka swojska, szklanka
kawy bez cukru.
Sałatka swojskaSkładniki: 1 średnia reneta, 1 mały
banan, 1 średnia
pomarańcza, 1 średnia
gruszka, 100g
śliwek węgierek.Wykonanie: wszystkie
owoce po umyciu, obraniu i wydrążeniu pestek drobno pokroić i wymieszać.II Śniadanie - 70 KcalSurówka z
arbuza, szklanka
wody mineralnej nie gazowanej. Surówka z
arbuzaSkładniki: 75g
arbuza bez skóry i pestek, 1/4 średniego
jabłka, 1/2
pomidora, 1/4 główki
sałaty lodowej,
sok z cytryny, 1 łyżka
jogurtu naturalnego bez cukru, 1/4 łyżeczki
miodu,
sól,
natka.Wykonanie:
pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry.
Arbuz i
jabłko pokroić w grube plastry.
Sałatę umyć i porwać na małe cząstki.
Jogurt wymieszać z
sokiem z cytryny,
miodem,
solą. Sosem polać
sałatę i udekorować
natką.Obiad - 350 Kcal
Sałatka piracka, szklanka
herbaty zielonej bez
cukru, szklanka
herbaty zielonej bez
cukru.
Sałatka pirackaSkładniki: 100g
wędzonej makreli, 1
jajko ugotowane na twardo, 20g
marynowanych cebulek, 5 czarnych
oliwek bez pestek, 1/2
pomidora, 3 liście
sałaty radicchio, 1 łyżeczka
oliwy z oliwek, 1 łyżeczka
octu winnego, 1 łyżeczka marynaty z
cebulek,
pieprz cayenne,
sól.Wykonanie:
makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić.
Cebulki,
jajko,
pomidora i
oliwki pokroić w drobną kostkę. Z
oliwy,
octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim
sałatkę ułożoną na liściach
sałaty.Podwieczorek - 137 Kcal
Sałatka owocowa z sosem winnym, szklanka
wody mineralnej niegazowanej.
Sałatka owocowa z sosem winnymSkładniki: 100g
arbuza, po 30g:
moreli,
brzoskwiń,
gruszek,
wiśni. Sos: 40ml
wina czerwonego wytrawnego, 1/2 łyżeczki
miodu,
goździki,
cynamon.Wykonanie:
arbuza obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pozostałe
owoce umyć i obrać.
Wiśnie wydrylować, resztę
owoców pokroić w kostkę. Sos: do
wina dodać
miód i
przyprawy, podgrzać, wymieszać i ostudzić.
Owoce zalać sosem i odstawić na 2 godziny do lodówki.Kolacja - 162 Kcal
Sałatka rosyjska, szklanka
herbaty z róży bez
cukru.
Sałatka rosyjskaSkładniki: 1 średni
pomidor, 50g
ogórka kwaszonego, 50g
groszku konserwowego, 50g
ogórka zielonego,
ocet,
sól,
pieprz, 50g ugotowanego
kurczaka, 1 łyżeczka
majonezu light,
sałata,
natka.Wykonanie:
pomidora umyć.
Ogórka zielonego obrać i razem z kwaszonym pokroić w kostkę.
Kurczaka drobno pokroić. Z
pomidora odkroić wierzch i wydrążyć miąższ. Odstawić. Wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki, prócz
pomidora,
sałaty i
natki. Włożyć do
pomidora, udekorować
natką i położyć na sałacie.