Wykonanie
Dla wielbicieli
kaszy polecam pyszną
sałatkę z pęczaku i
sera feta z dodatkiem cudownych ziaren
granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona
feta, kwaśny
granat, słodkie
rodzynki,
miodowy dresing i neutralna w smaku
kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować.
Składniki:2 szklanki
kaszy pęczak2
granaty1/2 pęczka
natki pietruszki1/2
papryczki chili bez pestek150 g
sera fetagarść
rodzynekDresing:1 łyżka
musztardy francuskiej2 łyżki płynnego
miodu naturalnego2 łyżki
soku z cytryny5 łyżek
oliwyotarta skórka z połowy
cytrynysuszone
płatki chili według uznania1 ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać)
sól i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Pęczak wsypać do garnka i zalać zimną
wodą, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i ponownie zalać
wodą ( na 1 szklankę
kaszy, 2 szklanki
wody). Dodać
sól i łyżeczkę
oleju. Postawić na gaz i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż
kasza wchłonie
wodę. Od czasu do czasu przemieszać. Zdjać z ognia, zawinąć w koc i pozostawić na minimum 30 minut.
Kaszę przełozyć do dużej miski i przestudzić.
W międzyczasie obrać
granaty i wrzucić ich pestki do
zinej już
kaszy.
Rodzynki namoczyć w goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki
pietruszki i rozdrobnioną
fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać
sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły.
Można podawać...Smacznego.