W zasadzie tradycyjna sałatka caprese to mozarella, pomidory, bazylia i oliwa. Tutaj wzbogacona dodatkowo o czarne oliwki oraz bardziej wyrazisty dresing. Pyszna, leciutka idealna. Przepis zaczerpnęłam z książki "Sałatki na 4 pory roku" Polecam baaaaaaardzo :Składniki:200g sera mozarella (2 kulki)3 pomidoryświeże liście bazyliigarść czarnych oliwekSkładniki na dresing:2 łyżki soku z cytryny5 łyżek oliwy1/3 łyżeczki musztardy1 mały ząbek czosnku przeciśniętysól, pieprzcukier (ok. 1/2 łyżeczki)Pomidory i mozarelle pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu naprzemiennie. Wierzch posypać oliwkami i poszarpanymi listkami bazylii. Składniki dresingu wymieszać dokładnie rogalka lub rózgą. Doprawić do smaku i polać sałatkę. Podawać od razu. U mnie z kieliszkiem białego wina CELEBRO . Cudowny zestaw... Smacznego :)