Wykonanie
Z czym Wam się kojarzą
mozzarella,
pomidory i oliwki? Mnie ze smakiem Włoch. Zapach
słonecznej Italii można dość łatwo odtworzyć we własnej kuchni. Wystarczy odpowiedni dobór składników wysokiej jakości, przypraw... i już siedzimy we włoskiej knajpce przy pysznym obiedzie :) To mój sposób na zaczarowanie rzeczywistości - piękne zapachy, estetyczna kompozycja... I co z tego, że nigdy nie byłam we Włoszech? Italia gości w mojej kuchni tak często, jak tylko sobie zamarzę :)
Składniki:4
polędwiczki wieprzowe (po około 300g każda)3 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytrynysuszony
tymianek300 g
mozzarelli200 g
pomidorów - mogą być koktajlowe, mogą być tradycyjne100 g
oliwek - u mnie zielone, ale mogą być też czarne
bazyliasólpieprzSposób przygotowania:
Polędwiczki umyj, oczyść z błon i resztek tłuszczu.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Czosnek wymieszaj z łyżką
oliwy,
sokiem z cytryny, sporą szczyptą suszonego
tymianku,
soli i
pieprzu.
Polędwiczki natrzyj otrzymaną masą
przyprawową, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.Następnie obsmaż
polędwiczki na rumiano na łyżce
oliwy. Pokrój je na ukośne kawałki o długości 3-4 cm. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu podlewając sosem ze smażenia. Na wierzchu każdej
polędwiczki ułóż plasterek
mozzarelli i
pomidora. Posyp świeżo mielonym
pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz 15 minut, aż
ser się roztopi. Udekoruj
oliwkami i listkami
bazylii.