ßßß Cookit - przepis na Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

nazwa

Wykonanie

Quiche Lorraine to wytrawna francuska tarta, bardzo popularna również w Wielkiej Brytanii. Kruchy, bardzo maślany spód i śmietanowo-serowy farsz z chrupiącymi kawałkami boczku w środku. Klasyka, ale jakże pyszna. Wersja domowa tarty jest oczywiście znacznie lepsza od tych kupionych w sklepie. Quiche najlepiej smakuje na ciepło, ale jest również smaczna w wersji na zimno dlatego świetnie nada się na majówkę lubi jakikolwiek piknik. Idealna również do pracy.
200 g maki
100 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostki
1 jajko
szczypta soli
farsz:
175 g boczku, pokrojonego w kostkę
1 łyżka oleju
1 cebula, obrana i posiekana
3 jajka
300 ml śmietanki double cream (kremówki lub innej tłustej)
75 g sera cheddar, startego na tarce
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz
Z mąki, soli, masła i jajka zagniatamy ciasto (ja robię to mechanicznie, ale można zagnieść ręcznie, najpierw posiekać składniki a potem szybko zagnieść ciasto). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę do tarty o średnicy 23 cm wykładamy ciastem (boki i ścianki), przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne(lub sucha fasolę, groch itp). Zapiekamy przez 15-20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Boczek smażymy na łyżce oleju, aż będzie dobrze usmażony (chrupki), wyjmujemy na talerz i osączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na tym samym oleju smażymy cebulę, aż będzie miękka (przez ok 10 minut). Ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z kulkami. Wierzch ciasta posypujemy boczkiem, cebulką i startym serem. Delikatnie wylewamy masę śmietanowo jajeczną. Pieczemy ok 35 minut, aż masa stężeje. Podajemy ciepłe.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/05/quiche-lorraine.html