Wykonanie
Quiche Lorraine to wytrawna francuska
tarta, bardzo popularna również w Wielkiej Brytanii. Kruchy, bardzo
maślany spód i
śmietanowo-
serowy farsz z chrupiącymi kawałkami
boczku w środku. Klasyka, ale jakże pyszna. Wersja domowa tarty jest oczywiście znacznie lepsza od tych kupionych w sklepie. Quiche najlepiej smakuje na ciepło, ale jest również smaczna w wersji na zimno dlatego świetnie nada się na majówkę lubi jakikolwiek piknik. Idealna również do pracy.
200 g
maki100 g
masła, schłodzonego, pokrojonego w kostki1
jajkoszczypta
solifarsz:175 g
boczku, pokrojonego w kostkę1 łyżka
oleju1
cebula, obrana i posiekana3
jajka300 ml
śmietanki double cream (kremówki lub innej tłustej)75 g
sera cheddar, startego na tarce1 łyżka siekanej
natki pietruszkisól i świeżo zmielony
pieprzZ
mąki,
soli,
masła i
jajka zagniatamy ciasto (ja robię to mechanicznie, ale można zagnieść ręcznie, najpierw posiekać składniki a
potem szybko zagnieść ciasto). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę do tarty o średnicy 23 cm wykładamy
ciastem (boki i ścianki), przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne(lub
sucha fasolę,
groch itp). Zapiekamy przez 15-20 minut.W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Boczek smażymy na łyżce
oleju, aż będzie dobrze usmażony (chrupki), wyjmujemy na talerz i osączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na tym samym
oleju smażymy
cebulę, aż będzie miękka (przez ok 10 minut). Ubijamy
jajka, dodajemy
śmietanę,
pietruszkę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z kulkami. Wierzch ciasta posypujemy
boczkiem,
cebulką i
startym serem. Delikatnie wylewamy masę
śmietanowo jajeczną. Pieczemy ok 35 minut, aż masa stężeje. Podajemy ciepłe.