ßßß Cookit - przepis na Muffiny marchewkowo - pomarańczowe

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe to jedne z najlepszych muffin jakie jadłam. Puszyste a jednocześnie sprężyste, bardzo wilgotne, słodkie i mocno pomarańczowe. Zdrowe, bo z dodatkiem marchewki, jeszcze zdrowsze, gdy zamiast mąki zwykłej damy mąkę pełnoziarnistą. Muffiny marchewkowo-pomarańczowe bardzo długo zachowują swą świeżość, chociaż trudno będzie zostawić choć jedną na drugi dzień. Pyszne, z lekko dosładzającym je pomarańczowym lukrem, idealne na śniadanie, deser, w plener czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam.
225 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam zwykłej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
115 g drobnego cukru
150 g marchewki, startej na drobnej tarce
80 g masła, rozpuszczonego (w oryginalnym przepisie margaryny)
250 ml jogurtu naturalnego
1 jajko, roztrzepane
starta skórka z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
lukier pomarańczowy
115 g cukru pudru, przesianego
1 łyżka soku z pomarańczy
Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę umieszczamy w misce. Mieszamy z cukrem.
Robimy wgłębienie w środku suchych składników i dodajemy marchewkę, rozpuszczone masło, jogurt, jajko, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii. Mieszamy szybko, niedbale, tak aby składniki były tylko mniej więcej połączone.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 25-30 minut. Przenosimy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier, cukier puder umieszczamy w niewielkim naczyniu, dodajemy łyżkę (lub więcej) soku z pomarańczy i mieszamy tak, aby powstał gładki, dający się łatwo rozprowadzić lukier. Lukrem smarujemy wierzch muffinek i pozostawiamy do zastygnięcia.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/03/muffiny-marchewkowo-pomaranczowe.html