Wykonanie
Muffiny
marchewkowo -
pomarańczowe to jedne z najlepszych muffin jakie
jadłam. Puszyste a jednocześnie sprężyste, bardzo wilgotne, słodkie i mocno
pomarańczowe. Zdrowe, bo z dodatkiem
marchewki, jeszcze zdrowsze, gdy zamiast
mąki zwykłej damy
mąkę pełnoziarnistą. Muffiny
marchewkowo-
pomarańczowe bardzo długo zachowują swą świeżość, chociaż trudno będzie zostawić choć jedną na drugi dzień. Pyszne, z lekko dosładzającym je
pomarańczowym lukrem, idealne na śniadanie, deser, w plener czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam.

225 g
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam zwykłej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody115 g drobnego
cukru150 g
marchewki, startej na drobnej tarce80 g
masła, rozpuszczonego (w oryginalnym przepisie
margaryny)250 ml
jogurtu naturalnego1
jajko, roztrzepanestarta skórka z 1
pomarańczy1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliilukier pomarańczowy115 g
cukru pudru, przesianego1 łyżka soku z
pomarańczyForemkę na 12 muffin wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę umieszczamy w misce. Mieszamy z
cukrem.Robimy wgłębienie w środku suchych składników i dodajemy
marchewkę, rozpuszczone
masło,
jogurt,
jajko, skórkę z
pomarańczy i ekstrakt z
wanilii. Mieszamy szybko, niedbale, tak aby składniki były tylko mniej więcej połączone.Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 25-30 minut. Przenosimy na kratkę i studzimy.Przygotowujemy
lukier,
cukier puder umieszczamy w niewielkim naczyniu, dodajemy łyżkę (lub więcej) soku z
pomarańczy i mieszamy tak, aby powstał gładki, dający się łatwo rozprowadzić
lukier. Lukrem smarujemy wierzch muffinek i pozostawiamy do zastygnięcia.

Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"