ßßß
Ciasto marchewkowe, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość. Konsystencja ciasta przypomina piernik. A najlepsze jest to, że marchewka stanowi pewnego rodzaju tajny składnik, gdyż praktycznie ciężko ją wyczuć. W każdym razie pycha! Gorąco polecam :)Ciasto:2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach¾ kostki margaryny1 ½ szklanki cukru1 duży cukier waniliowy4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody2 szklanki mąkiMargarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą marchewkę.
Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut.Wystudzone ciasto polewamy lukrem.Lukier:ok. ¾ szklanki cukru pudruok.3 łyżki mlekaCukier puder wsypujemy do niewielkiej miseczki, wlewamy mleko i całość mieszamy łyżeczką, do czasu, gdy powstanie nam gładka masa. Zwykle robię lukier na tzw. „oko”, a cały sekret polega na tym, by jego konsystencja nie była, ani zbyt gęsta, ani zbyt płynna.Gotowy lukier wylewamy na ciasto.
R E K L A M A