ßßß Cookit - przepis na Leczo paprykowe

Leczo paprykowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo paprykowa wersja leczo . Jest w nim zarówno papryka w strąkach jak i papryka sproszkowana - bardzo specyficzna papryka wędzona oraz papryka ostra. Zamiast pomidorów użyłam do leczo passaty - zmiksowanego miąższu pomidorowego, bez pestek i skórek. Użyłam gotowej passaty, z kartonika, ale można taki przecier zrobić samemu. Nie obyło się również bez dodatku mięsnego, jest niewielka ilość wędzonego boczku i biała kiełbasa. Zdecydowanie dominującym smakiem jest tu jednak papryka zanurzona w gęstym pomidorowym sosie. Moje paprykowe leczo sowicie doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.
2 duże cebule, pokrojone w półplastry
kawałek wędzonego boczku, pokrojonego na niewielki słupki
2 łyżki oleju
2 małe pęta białej kiełbasy, pokrojonej w półplastry (może być dowolna kiełbasa)
7 różnokolorowych papryk, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w paski
4 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki wędzonej papryki
500 ml passaty
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, aż zmięknie. Dodajemy boczek oraz kiełbasę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i czosnek, podsmażając około pół minuty, po czym dodajemy pokrojoną paprykę i krótko smażymy ciągle mieszając. Całość zalewamy passatą i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chlebem lub z ryżem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/11/leczo-paprykowe.html