Wykonanie
Bardzo paprykowa wersja leczo . Jest w nim zarówno
papryka w strąkach jak i
papryka sproszkowana - bardzo specyficzna
papryka wędzona oraz
papryka ostra. Zamiast
pomidorów użyłam do leczo passaty - zmiksowanego miąższu
pomidorowego, bez pestek i skórek. Użyłam gotowej passaty, z kartonika, ale można taki przecier zrobić samemu. Nie obyło się również bez dodatku
mięsnego, jest niewielka ilość
wędzonego boczku i
biała kiełbasa. Zdecydowanie dominującym smakiem jest tu jednak
papryka zanurzona w gęstym
pomidorowym sosie. Moje
paprykowe leczo sowicie doprawiłam świeżo zmielonym
pieprzem.
2 duże
cebule, pokrojone w półplastrykawałek
wędzonego boczku, pokrojonego na niewielki słupki2 łyżki
oleju2 małe pęta
białej kiełbasy, pokrojonej w półplastry (może być dowolna
kiełbasa)7 różnokolorowych
papryk, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w paski4 ząbki
czosnku drobno posiekane2 łyżeczki
ostrej papryki2 łyżeczki wędzonej
papryki500 ml passaty
sól i świeżo zmielony
pieprz do smakuNa dużej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim
cebulę, aż zmięknie. Dodajemy
boczek oraz
kiełbasę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy
przyprawy i
czosnek, podsmażając około pół minuty, po czym dodajemy pokrojoną
paprykę i krótko smażymy ciągle mieszając. Całość zalewamy passatą i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Podajemy z
chlebem lub z
ryżem.