Wykonanie
Aromatyczny i błyskawiczny obiad dla całej rodzinki,
fasola sprawia, że obiad jest bardziej sycący i zawiera dodatkowo mnóstwo cennego
białka. Jako dodatek doskonale sprawdzi się
ryż lub
pieczywo oraz na przykład ogóreczek konserwowy. Możemy zrobić je z dodatkiem
kiełbaski lub bez, nasz wybór :)
4
strąki papryki czerwonej1 puszka
pomidorów krojonych w sosie własnym2 średnie
cebule1 puszka
fasoli białej w zalewieokoło 300 gramów
kiełbasy (każda się sprawdzi, od chorizo po śląską)
sól, czarny mielony
pieprz, słodka i
ostra papryka wg uznania2 ząbki
czosnku (jeśli ktoś lubi)
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę.
Cebule siekamy.Oba warzywa wrzucamy na rozgrzany
olej, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia
cebuli (jeśli ktoś lubi
czosnek przepuszcza go przez praskę i dodaje pod koniec smażenia).
Potem wlewamy
pomidory z
sokiem, gotujemy na średnim ogniu do jego zredukowania, około 8 - 10 minut, dopiero teraz solimy i dodajemy inne
przyprawy.
W czasie kiedy
papryka się dusi
kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju, wrzucamy do leczo i mieszamy.
Na końcu dodajemy osączoną z zalewy
fasolę, mieszamy, finalnie doprawiamy i podajemy :)