ßßß


4 strąki papryki czerwonej1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym2 średnie cebule1 puszka fasoli białej w zalewieokoło 300 gramów kiełbasy (każda się sprawdzi, od chorizo po śląską)sól, czarny mielony pieprz, słodka i ostra papryka wg uznania2 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi)Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę.Cebule siekamy.Oba warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli (jeśli ktoś lubi czosnek przepuszcza go przez praskę i dodaje pod koniec smażenia).
Potem wlewamy pomidory z sokiem, gotujemy na średnim ogniu do jego zredukowania, około 8 - 10 minut, dopiero teraz solimy i dodajemy inne przyprawy.
W czasie kiedy papryka się dusi kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, wrzucamy do leczo i mieszamy.
Na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, mieszamy, finalnie doprawiamy i podajemy :)