Wykonanie
« Powrót  Opis:Danie idealne na zimową kolację, szczególnie po spacerze. Syci i rozgrzewa.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
sherry 30 mililitrów
papryka ostra 2 łyżek deserowych
pomidor 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
papryka w strąku 2 sztuk
kiełbasa wiejska 40 dekagramów
fasola biała 25 dekagramówWykonanie:
Fasolę moczę w wodzie przez dobę. Gotuję ok. 2 godz. na wolnym ogniu,dodaję
sól.
Czosnek i
cebulę siekam,
paprykę oczyszczoną z nasion oraz
pomidory kroję w kawałki.
Czosnek z
cebulą wrzucam na niezbyt mocno rozgrzany
olej i smażę mieszając, aż
cebula się zeszkli. Dodaję
paprykę i
pomidory, mieszam, na wolnym ogniu duszę 7 minut. Dodaję
fasolę,
przyprawy i
mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami gorącej
wody. Dokładam
kiełbasę pokrojoną na kawałki, duszę pod przykryciem kilkanaście minut. Na ostatnie 5 minut garnek odkrywam, wlewam cherry. Podaję z
bagietką.Uwagi:Po sezonie
pomidory można zastąpić koncentratem, lub użyć
pomidorów z puszki, wraz z zalewą.
Kiełbasę przed dołożeniem do garnka można obsmażyć ze wszystkich stron na
oleju.
Pomidor bez skórki.Potrawy z
MięsaKomentarze:Autor: GośćData: 2011-09-21"Jarzyny i Pasztety weg." Co ten przepis z
kiełbasą robi w tym dziale?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: