Wykonanie
Aromatyczny
ryż z
soczewicą to bardzo prosta, lekkostrawna, wegetariańska potrawa, która mi osobiście bardzo smakowała.
Ryż i
soczewica ugotowane razem prawie na papkę w połączeniu z indyjskimi
przyprawami dały zaskakująco smaczny obiad. Można go zjeść z dodatkiem
jogurtu i piklowanych warzyw lub bez żadnych dodatków. Świetny będzie również jako lunch lub kolacja.

Aromatyczny
ryż z
soczewicą (proporcje na 1 osobę)35 g
ryżu basmati35 g
soczewicy żółtej (yellow mung)1 łyżeczka ghee lub
masła1/2 łyżeczki ziaren kuminu1/2 małej
cebuli, obranej i posiekanej1
zielone chilli, w całości ( u mnie odrobina
płatków chilii)1/2 łyżeczki posiekanego świeżego
imbiru1/2 ząbka
czosnku,
branego i posiekanego
sól, do smaku1/2 łyżeczki
kurkumy400 ml
wody1/4 łyżeczki
garam masala1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuRyż myjemy, zalewamy
wodą, dodajemy
soczewicę i odstawiamy na 30 minut. Tłuszcz podgrzewamy w sporym rondelku lub głębokiej patelni, dodajemy kumin i smażymy, przez 20 sekund, dodajemy
cebulę i smażymy na niewielkim ogniu przez 4 minuty, dodajemy
chilli,
imbir,
czosnek i
sól i podsmażamy ok 30 sekund po czym dodajemy odcedzony
ryż i
soczewicę,
kurkumę i
wodę. Gotujemy przez kilka minut po czym zmniejszamy gaz i gotujemy przez 30 minut aż
ryż i
soczewica zmiękną a konsystencja będzie przypominała papkę. Dodajemy
garam masala i pierz, ewentualnie doprawiamy
solą.Przepis z książki Anjum Anand "Indian food made easy"