Wykonanie
Szybkie i proste danie na obiad lub kolację.
Makaron ( u mnie casarecce, ale może być dowolny) z
zielonym groszkiem i
pomidorkami koktajlowymi a wszystko to dość sowicie przyprawione kuminem. Kumin jest tu mocno wyczuwalny więc, tym którzy nie lubią radzę ominąć, a ci którzy lubią, będą się rozsmakowywać w tym prostym daniu tak jak ja.

3 łyżki
oleju1 duża
cebula, drobno posiekana4 łyżeczki ziaren kuminu3 ząbki
czosnku, pokrojone w plastry300 g
pomidorków koktajlowych, przekrojonych na półkilka kropel
sosu Tabasco400 g mrożonego
groszkudrobno starta skórka i sok z 1/2
cytryny500 g dowolnego
makaronu4 łyżki posiekanej
pietruszkiNa dużej patelni podgrzewamy
olej. Dodajemy
cebulę i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut, aż
cebula będzie miękka. Dodajemy kumin i
czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.Dodajemy
pomidorki i podgrzewamy ok 5 minut, aż staną się miękkie. Dodajemy
sos Tabasco,
groszek zielony, skórkę i
sok z cytryny. Doprawiamy
sola i
pieprzem i smażymy jeszcze 2-3 minuty.W międzyczasie gotujemy
makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy dokładnie z usmażonymi warzywami. Dodajemy zieloną
pietruszkę i podajemy.Przepis na podstawie przepisu z "The Collection" wydawnictwa BBC Books