Wykonanie
Składniki:250 g
makaronu pierożek firmy Międyzbrodzki1 puszka
pomidorów krojonych200 g
mięsa mielonego wieprzowego2 szt.
cebuli białej2 ząbki
czosnku200 g
sera żółtegoOlej do smażenia
Przyprawy do smaku:
oregano,
bazylia, cząber,
sól i
pieprzPrzepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Następnie go odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy
cebulę, krojąc ją w drobną kostkę i podsmażając na złoto na
oleju. Do podsmażonej
cebuli dodajemy
mięso mielone i smażymy przez ok. 15 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy
pomidory i
przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie smarujemy naczynie żaroodporne
olejem i przesypujemy do niego
makaron, a następnie sos. Wszystko ze sobą mieszamy, a wierzch posypujemy startym
żółtym serem. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150C na 15 minut. Gotowe!
Makaron Międzybrodzki w kształcie pierożka jest świetny do wszelkiego rodzaju
sosów. Ciekawy kształt i znakomity smak zachwycił mnie oraz mojego lubego :) Polecam!

