Śledzie to przysmak bardzo lubiany w mojej rodzinie nie tylko w okresie świątecznym. Idą jak woda - każde. Śledzie w aromatycznym oleju, lekko pikantne z ciepłym aromatem cynamonu, goździków i innych orientalnych przypraw są bardzo proste do zrobienia. Wystarczy rozgnieść przyprawy (można ewentualnie skorzystać z przypraw w proszku, ale rozgniecione "na świeżo" gwarantują intensywny aromat) i posypać nimi warstwy śledzia i cebuli, zalać olejem, a po kilku dniach(u mnie zostają już tylko resztki) cieszyć się ich wspaniałym smakiem.Inne przepisy na śledzie:Śledzie a la MilanówekŚledzie w cytrynowo-korzennej zalewieŚledzie z ziołamiŚledzie po kaszubskuŚledzie z rodzynkami6 płatów filetów śledziowych1 cebula, pokrojona w półplastry3 strąki kardamonu5 goździków1 łyżeczka nasion kolendry1 łyżeczka pieprzu kolorowego2 cm kawałek kory cynamonu1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego1 łyżeczka chilli w płatkach1 łyżeczka mielonego imbiruolejFilety namaczamy w wodzie lub w mleku(przez 1-2 godziny), odsączamy i kroimy w dzwonka.Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i rozgniatamy. Śledzie układamy w słoiku na przemian z pokrojoną cebulę, posypując każdą warstwę przyprawami. Zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki. Najlepsze po 3 dniach.