Śledziom a la Milanówek przybyła ostatnio konkurencja w postaci tychże śledzi po kaszubsku. Są równie dobre, choć nieco ostrzejsze w smaku, dzięki ogórkowi i sporej zawartości koncentratu. Oczywiście proporcje można sobie dowolnie zmienić, chociaż przygotowane według poniższego przepisu śledzie po kaszubsku bardzo wszystkim smakowały. Polecam.Przepisy na inne, pyszne śledzie:Śledzie a la MilanówekŚledzie w cytrynowo-korzennej zalewieŚledzie z ziołamiŚledzie aromatyczne w olejuŚledzie z rodzynkami5-6 płatów filetów śledziowych1/2 szklanki oleju3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę6 suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych2 duże cebule, pokrojone w półplastry200 g koncentratu pomidorowego(słoik)2 łyżeczki cukru1 łyżka majerankusól i pieprz do smakuŚledzie moczymy ok 2 godzin w wodzie lub w mleku.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Gdy cebulą będzie miękka dodajemy koncentrat, cukier, przyprawy oraz ogórki i śliwki. Jeszcze chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Odmoczone filety kroimy w niewielkie dzwonka i układamy w słoiku na przemian warstwy śledzi i sosu. Ostatnią warstwą ma być warstwa sosu. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.