ßßß Cookit - przepis na śledzie po kaszubsku (wersja na słodko)

śledzie po kaszubsku (wersja na słodko)

nazwa

Wykonanie

Ulubione śledziki mojego syna, obowiązkowe na każdej Wigilii.Aromat śliwek jest tu na pierwszym miejscu, potem dołącza się do niego smak śledzia, a później cyk! niespodzianka, trafia nam się marynowany grzybek, to wszystko skąpane w pomidorowym oleju z pieprzem i dalekim posmakiem majeranku.
około 400 gramów śledzi w oleju
3 duże cebule
1 garść śliwek suszonych
1 garść rodzynek
2 - 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 słoiczka marynowanych grzybków (dałam podgrzybki)
3/4 szklanki oleju
sól, pieprz, majeranek do smaku
Śliwki i rodzynki przelewamy wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączamy. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju do zeszklenia, do cebuli dodajemy rodzynki i posiekane śliwki, podsmażamy wszystko razem około 1 minutki, dodajemy koncentrat, mieszamy, zagotowujemy, dosypujemy przyprawy, dolewamy resztę oleju, sos studzimy do temperatury pokojowej. Potem dodajemy posiekane grzybki i śledzie pokrojone w dzwonka, mieszamy wszystko razem, przekładamy do słoików lub innych szczelnie zamykanych naczyń, wkładamy do lodówki. Najlepsze są na 3, 4 dzień. Z tej porcji robię 2 półlitrowe.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/sledzie-po-kaszubsku-wersja-na-sodko.html